Υποβαθμίζει την ανάπτυξη - Προειδοποιεί για έκτακτο σχέδιο επιβράδυνσης

Υποβαθμίζει την ανάπτυξη - Προειδοποιεί για έκτακτο σχέδιο επιβράδυνσης

Επιβράδυνση μεγαλύτερη της αναμενόμενης στην οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λόγω της παρατεταμένης εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς και εξαιτίας της μείωσης των ρυθμών ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας. Παράλληλα, το ΔΝΤ απευθύνει προειδοποίηση προς την Ευρώπη να καταρτίσει εγκαίρως ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης οικονομικής ύφεσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, στην ανακοίνωση του ΔΝΤ αναφέρεται πως η κρίση στον τομέα μεταποίησης του μπλοκ ενδεχομένως να μετακυλισθεί και στον τομέα υπηρεσιών εξαιτίας της παρατεταμένης έντασης στο παγκόσμιο εμπόριο.

Η ευρωζώνη αναμένεται φέτος να καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,2%, αναθεωρώντας επί τα χείρω τις προηγούμενες προβλέψεις του Απρίλιου για ανάπτυξη 1,3%. Η πρόβλεψη του ΔΝΤ συνιστά σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με τον περυσινό ρυθμό ανάπτυξης του 1,9%.

Η οικονομία του μπλοκ αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,4% το 2020 και το 2021, σύμφωνα με το ΔΝΤ, που αναθεωρεί επί τα χείρω την προηγούμενη πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,5% και για τα δύο χρόνια.

Οι αιτίες της επιβράδυνσης θα πρέπει να αναζητηθούν σύμφωνα με το ΔΝΤ ως επί το πλείστον στην αναιμική ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, η οποία αποτελεί και την μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, ταυτόχρονα με την στασιμότητα που παρουσιάζεται στην Ιταλία, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ. Παράλληλα, στην ανακοίνωση του Οργανισμού αναθεωρούνται προς τα κάτω οι προηγούμενες προβλέψεις του και για τις δύο ευρωπαϊκές χώρες, ενώ και η ατέρμονη διαδικασία για την επίτευξη συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί πηγή ανησυχίας, καθώς είναι ξεκάθαρο πως ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένες αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη Βρετανία όσο και στην ευρωζώνη.

Εξάλλου, στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας για ένα συντεταγμένο Brexit, κάτι που μπορεί να λάβει χώρα έως και τα τέλη Ιανουαρίου του 2020, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε τις προηγούμενες εκτιμήσεις του ότι η βρετανική οικονομία θα έχει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,2% για φέτος και 1,4% για το 2020. Εξάλλου, το 2018 οι ρυθμοί ανάπτυξης είχαν διαμορφωθεί στο 1,4%.

Για φέτος η Γερμανία αναμένεται να επιτευχθούν ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης μόλις του 0,5%, έναντι της αντίστοιχης πρώτης πρόβλεψης του Απριλίου που προέβλεπε ανάπτυξη με 0,8%. Η επί τα χείρω αναθεωρημένη πρόβλεψη αντικατοπτρίζει ρυθμό που αγγίζει μόλις το ένα τρίτο της επιτευχθείσας ανάπτυξης του 2018.

Εξάλλου, πτωτική είναι και η πρόβλεψη του ΔΝΤ για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, με την Γαλλία να αναμένεται να επιτύχει για φέτος ρυθμό ανάπτυξης 1,2% έναντι του 1,3% που ήταν η πρόβλεψη Απριλίου.

Ως αντίμετρο στην επιβράδυνση το ΔΝΤ απευθύνει για ακόμα μια φορά έκκληση να υπάρξει μια «συγχρονισμένη δημοσιονομική απάντηση» από όλες τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, κάτι που ουσιαστικά αποτελεί μήνυμα προς το Βερολίνο να προβεί σε αύξηση επενδύσεων.

Το ΔΝΤ αναμένει ο πληθωρισμός στο μπλοκ να διαμορφωθεί στο 1,2% φέτος, στο 1,4% την επόμενη χρονιά και στο 1,5% το 2021, χαμηλότερα από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για επίπεδα κοντά αλλά κάτω του 2%.