Υπό διεύρυνση η «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας

Υπό διεύρυνση η «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας

Στην εξέλιξη των συνομιλιών για τη σύναψη εμπορικής συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας προκειμένου να τερματισθεί ο μεταξύ τους εμπορικός πόλεμος μέσω της αλληλοεπιβολής δασμών αναφέρεται άρθρο-ανάλυση του Reuters, όπου μεταξύ άλλων εικάζεται ότι τυχόν αποδοχή του αιτήματος του Πεκίνου από τον Τραμπ για ολική άρση των αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα, θα μπορούσε να οδηγήσει την «πρώτη φάση» της συμφωνίας σε περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση.

Θεωρητικά η «πρώτη φάση» μιας εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας για τον τερματισμό του μεταξύ του εμπορικού πολέμου υποτίθεται ότι θα συνιστούσε μιας περιορισμένης εμβέλειας συμφωνία η οποία θα επέτρεπε στους ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη να την προβάλλουν ως μια εύκολη νίκη στο «εσωτερικό μέτωπο», ενώ θα δρούσε και καταπραϋντικά στις ανήσυχες από τις συνεχείς επιβολές δασμών χρηματοπιστωτικές αγορές.

Σύμφωνα με το Reuters, οικονομικοί αναλυτές και γνώστες του περιεχομένου των διμερών συνομιλιών κρίνουν πάντως ότι η «πρώτη φάση» μιας συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας θα μπορούσε να μετουσιωθεί και κάτι ουσιαστικότερο και βαθύτερο εφόσον ο Πρόεδρος Τραμπ αποδεχθεί το αίτημα του Πεκίνου για άρση των επιβληθέντων δασμών σε κινεζικά προϊόντα.

Σε κάθε περίπτωση, δύο αξιωματούχοι με καλή γνώση των εν εξελίξει συνομιλιών ανέφεραν στο Reuters πως απαιτούνται επιπλέον παραχωρήσεις από πλευράς Πεκίνου προκειμένου να ληφθεί η απόφαση άρσης των υφιστάμενων δασμών στα κινεζικά προϊόντα, καθώς και η ακύρωση της προγραμματισμένης απόφασης για περαιτέρω επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 156 δισ. δολαρίων στις 15 Δεκεμβρίου.

Αναλυτής του American Enterprise Institute αναφέρει πάντως πως τυχόν απόφαση του Προέδρου Τραμπ για άρση των των δασμών σε κινεζικά προϊόντα θα είναι σε μεγάλο βαθμό συνυφασμένη με το αν θα θεωρήσει πως μια τέτοια κίνηση θα υποβοηθήσει τις προσπάθειες για επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του 2020. Αρκετοί σύμβουλοι του Λευκού Οίκου θα προτιμούσαν η Κίνα να συμφωνήσει να προβεί σε μαζικές αγορές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων, ενώ οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τους υφιστάμενους δασμούς, χωρίς όμως να επιβάλλουν καινούριους. 

Σύμφωνα πάντως με οικονομικούς αναλυτές η «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας, που αρχικά αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες από την συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει τον Οκτώβριο ο Πρόεδρος Τραμπ με τον Κινέζο Αντιπρόεδρο Λιου Χε, τώρα πλέον ενδεχομένως η υπογραφή της να πρέπει να μετατεθεί για τις πρώτες εβδομάδες του επόμενου έτους.