ΥΠΕΞ Τουρκίας: Η Γαλλία είναι υπεύθυνη για τα προβλήματα στη Λιβύη

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Η Γαλλία είναι υπεύθυνη για τα προβλήματα στη Λιβύη

Απαντώντας στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις οποίες επέκρινε τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «αθέτησε την υπόσχεσή του» συνεχίζοντας να αναμιγνύεται στις λιβυκές υποθέσεις, η Τουρκία κατηγόρησε τη Γαλλία ότι είναι υπεύθυνη για την αστάθεια στη Λιβύη.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, δήλωσε συγκεκριμένα: «Ο κύριος υπεύθυνος για τα προβλήματα στη Λιβύη από την αρχή της κρίσης το 2011 είναι η Γαλλία.

Αναφερόμενος στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, ο Τούρξος εκπρόσωπος είπε: «Αν η Γαλλία επιθυμεί να συμβάλει στην εγκαθίδρυση ειρήνης στην Λιβύη, θα πρέπει να σταματήσει τον Χάφταρ».

Το απόγευμα ο Μακρόν δήλωσε πως «έχουμε παρατηρήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών τουρκικά πολεμικά πλοία με επιβαίνοντες Σύρους μισθοφόρους να φτάνουν σε λιβυκό έδαφος. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη και σοβαρή παραβίαση όσων συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο...», σημειώνοντας πως η συμπεριφορά της Τουρκίας αυτή τη στιγμή, έρχεται σε απόλυτη αντίφαση με όσα δεσμεύτηκε ο πρόεδρος Ερντογάν στη διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη.