ΥΠΕΞ Σαουδικής Αραβίας: Εγκάρδιες οι επαφές με το Ιράν - Συνάντηση με Μπλίνκεν

ΥΠΕΞ Σαουδικής Αραβίας: Εγκάρδιες οι επαφές με το Ιράν - Συνάντηση με Μπλίνκεν

Ο επικεφαλής της διπλωματίας του σουνιτικού βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκιπας Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, έκανε λόγο περί συνέχισης των «εξερευνητικών» συνομιλιών με τη σιιτική Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, χαρακτηρίζοντάς τις «εγκάρδιες», γράφει σήμερα Παρασκευή η εφημερίδα Financial Times.

«Αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα τις συνομιλίες αυτές», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας. Πάντως, πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα πως «για εμάς δεν πρόκειται για τόσο μεγάλη αλλαγή. Λέγαμε πάντα πως θέλαμε να βρούμε τρόπο να σταθεροποιήσουμε την περιοχή».

Συνομιλίες στις ΗΠΑ 

 

Ο Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ βρισκόταν χθες Πέμπτη στις ΗΠΑ, όπου είχε συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης και τις διεθνείς συνομιλίες για αυτό, ανέφερε ο ίδιος μέσω Twitter.

«Είχα μια παραγωγική συνάντηση (...) με τον φίλο μου υπουργό Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήσαμε φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και κοινής ανησυχίας και τρόπους να ενισχύσουμε τη στρατηγική εταιρική σχέση και συνεργασία μας σε πολλά μέτωπα», έγραψε σήμερα.

Ο σαουδάραβας ΥΠΕΞ συναντήθηκε επίσης με τον ειδικό επιτετραμμένο της Ουάσινγκτον για το Ιράν, τον Ρόμπερτ Μάλι, και οι δύο άνδρες εξέτασαν τρόπους ενίσχυσης των κοινών προσπαθειών εναντίον «των ιρανικών παραβιάσεων» της συμφωνίας για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του.