8ος χρόνος, ημέρα 2432η
Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022

ΥΠΕΞ Ρωσίας: Σε κέντρο κράτησης μεταφέρθηκαν οι Ουκρανοί στρατιώτες του Αζοφστάλ

ΥΠΕΞ Ρωσίας: Σε κέντρο κράτησης μεταφέρθηκαν οι Ουκρανοί στρατιώτες του Αζοφστάλ

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι περισσότεροι από 900 Ουκρανοί στρατιώτες που παραδόθηκαν στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη στις 16 Μαΐου έχουν σταλεί σε κέντρο κράτησης, σύμφωνα με το CNN.

Την Τετάρτη η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι συνολικά 959 Ουκρανοί στρατιώτες, εκ των οποίων 51 με σοβαρά τραύματα, παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις.

Επανέλαβε ότι οι τραυματίες λαμβάνουν περίθαλψη στο νοσοκομείο του Νοβοαζόφσκ στην αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ (DPR), ενώ οι άλλοι στάλθηκαν σε κέντρο κράτησης στην Olenivka, μια πόλη κοντά στις γραμμές του μετώπου αλλά σε έδαφος που ελέγχεται από το DPR. .

Το CNN δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τον ρωσικό απολογισμό.

Η ουκρανική πλευρά δεν έχει ενημερώσει τον αριθμό των ατόμων που εγκατέλειψαν το Αζοφστάλ ούτε για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων για την ανταλλαγή τους με Ρώσους αιχμαλώτους.

Η Διεθνής Αμνηστία είπε ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες που παραδόθηκαν στο εργοστάσιο χάλυβα δεν πρέπει να τυγχάνουν κακομεταχείρισης και θα πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

«Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να σέβονται πλήρως τα δικαιώματα των αιχμαλώτων πολέμου σύμφωνα με τις συμβάσεις της Γενεύης», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της Αμνηστίας για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.