ΥΠΕΞ Κίνας: «Αλαζόνας ο Πενς, oι ΗΠΑ να κοιτάξουν τα δικά τους προβλήματα»

ΥΠΕΞ Κίνας: «Αλαζόνας ο Πενς, oι ΗΠΑ να κοιτάξουν τα δικά τους προβλήματα»

Η Κίνα προέβη σήμερα σε έντονη καταδίκη των χθεσινών επικριτικών δηλώσεων του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ο οποίος κατηγόρησε το NBA ότι τάσσεται στο πλευρό του κινεζικού «αυταρχικού καθεστώτος», υποστηρίζοντας παράλληλα τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ καλά θα κάνουν να κοιτάζουν τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα, όπως τη βία από την οπλοκατοχή, παρά να στρέφουν την οργή τους στην Κίνα.

Η εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ σε σημερινές της δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι «Οι δηλώσεις του δείχνουν την απόλυτη αλαζονεία και υποκρισία του, είναι γεμάτες πολιτικές προκαταλήψεις και ψέματα. Η Κίνα εκφράζει την βαθειά της αγανάκτηση και την απόλυτη αντίθεσή της».

Εξάλλου, χθες Πέμπτη ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ προχώρησε σε ευθεία λεκτική επίθεση τόσο κατά του Πεκίνου για περιστολή «των δικαιωμάτων και των ελευθεριών» στο αυτοδιοικούμενο αλλά υπό κινεζικό έλεγχο Χονγκ Κονγκ, καθώς και κατά της αμερικανικής εταιρείας Nike και το NBA ότι ευθυγραμμίστηκαν με την Κίνα σε μια διαφωνία που σχετίζεται με την ελευθερία του λόγου.

Ο Πενς κατά την διάρκεια ομιλίας του για την Κίνα, στάθηκε σε μια σειρά ζητημάτων και προβλημάτων τα οποία ταλανίζουν τις σχέσεις Ουάσιγκτον - Πεκίνου, ενόψει και των επικείμενων διμερών εμπορικών συνομιλιών, οι οποίες στοχεύουν στον τερματισμό του μεταξύ τους εμπορικού πολέμου, με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο όμως να τονίζει πως οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν την αντιπαράθεση με την Κίνα ούτε να «αποσυνδεθούν» από τον κύριο οικονομικό τους αντίπαλο.

Σε κάθε περίπτωση δεν παρέλειψε στην ομιλία του να εκφράσει την υποστήριξή του προς τις αντικινεζικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κόνγκ, να εξυμνήσει ως φάρο της δημοκρατίας την Ταϊβάν, την οποία διεκδικεί ως έδαφός της η μητροπολιτική Κίνα, ενώ άσκησε κριτική στο Πεκίνο για την φερόμενη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μουσουλμάνων Ουιγούρων στην περιοχή της Σιντζιάνγκ, στην δυτική Κίνα.

Ως αντίδραση στις παραπάνω τοποθετήσεις του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ δήλωσε σήμερα πως η Κίνα υπερασπίζεται σθεναρά την εθνική της κυριαρχία και ασφάλεια και δεν θα επιτρέψει ποτέ σε κανέναν να αναμειχθεί στις εσωτερικές της υποθέσεις όσον αφορά το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν ή την Σιντζιάνγκ, προσθέτοντας πως «Μια χούφτα πολιτικοί με επικεφαλής τον Πενς έχουν μπερδέψει το μαύρο με το άσπρο σε αυτά τα ζητήματα, κάνοντας ανεύθυνα σχόλια και δημιουργώντας φήμες για να συκοφαντήσουν άλλους».

Επίσης η Χουά επιτιθέμενη προσωπικά στον Αμερικανό αντιπρόεδρο είπε ότι ο Πενς γίνεται «εύκολα αλαζόνας» όταν πρόκειται για άλλες χώρες, αλλά κλείνει τα μάτια στις παθογένειες της χώρας του, προσπαθώντας αντ'' αυτού να στρέψει την προσοχή του αμερικανικού κοινού σε άλλα έθνη.

«Από τις παρακολουθήσεις σε μεγάλη κλίμακα του ''Prismgate'' ως τα συχνά και σοβαρά επεισόδια με πυροβολισμούς, από τις απανταχού παρούσες ρατσιστικές διακρίσεις ως το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς που είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού, από τις κυρώσεις κατά άλλων χωρών, την αυθαίρετη αποχώρηση από διεθνείς συμφωνίες, συνθήκες και την κακή συμπεριφορά, το ήθος και η εμπιστοσύνη έχουν χαθεί από καιρό», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Παραταύτα η η υποστηριζόμενη από το κινεζικό κράτος εφημερίδα Global Times και παρά τον σκληρό τόνο και γραμμή που υιοθετήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε σε κύριο άρθρο της πως, μολονότι ο Πενς επανέλαβε πολλές από προηγούμενες επικρίσεις του, υπάρχει ακόμη «περιθώριο αισιοδοξίας».

«Έδωσε έμφαση στο ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να ''αποσυνδεθούν'' και επανέλαβε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει την πρόθεση να υπάρξει ένα νέο μέλλον με την Κίνα», αναφέρει η εφημερίδα, τονίζοντας «τη φιλία ανάμεσα στον Κινέζο πρόεδρο Σι και τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ».

AP PHOTO