Υπέρ των πρόωρων εκλογών στη Βρετανία και ο Τζ. Κόρμπιν

Υπέρ των πρόωρων εκλογών στη Βρετανία και ο Τζ. Κόρμπιν

Την πρόθεσή του να στηρίξει μια ψηφοφορία στη Βουλή υπέρ των πρόωρων εκλογών εξέφρασε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βρετανία Τζέρεμι Κόρμπιν. Λίγες ώρες μετά την χθεσινή αποχή των Εργατικών κατά την τρίτη ψηφοφορία για πρόωρες εκλογές, ο Κόρμπιν δήλωσε σήμερα έτοιμος να στηρίξει πρόωρες εκλογές «τώρα που ο κίνδυνος της μη συμφωνίας έφυγε από το τραπέζι». 

Ο Κόρμπιν πρόσθεσε «είμαστε έτοιμοι για την πιο φιλόδοξη και ριζοσπαστική καμπάνια που έχει δει ποτέ η χώρα». 

«Έλεγα σταθερά πως είμαστε έτοιμοι για εκλογές και πως το να τις υποστηρίξουμε εξαρτάται από το να φύγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία», δήλωσε.

«Πληροφορηθήκαμε τώρα από την ΕΕ ότι η παράταση του Άρθρου 50 μέχρι την 31η Ιανουαρίου επιβεβαιώθηκε, έτσι για τους τρεις επόμενους μήνες, η προϋπόθεσή μας να φύγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο της μη συμφωνίας έχει εκπληρωθεί», πρόσθεσε ο ηγέτης των Εργατικών.

Η εξέλιξη αυτή ίσως να αλλάξει τελικά τα σχέδια του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ο οποίος σκοπεύει να καταθέσει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο, βάσει του οποίου χρειάζεται μόνον απλή πλειοψηφία για την διεξαγωγή εκλογών.

Σημειώνεται ότι χθες οι Εργατικοί για τρίτη φορά μέσα σε λίγο διάστημα απείχαν από τη ψηφοφορία για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μπλοκάροντας το αίτημα του πρωθυπουργού. Όπως όμως ανέφερε ο Κόρμπιν η σημερινή αλλαγή στάσης οφείλεται στο γεγονός ότι εξασφαλίστηκε η παράταση του Brexit.

Στο μεταξύ, η νομοθεσία που θέτει σε εφαρμογή τη συμφωνία του Τζόνσον για το Brexit έχει τεθεί σε αναμονή, καθώς εκκρεμούν οι εκλογές, δήλωσε ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, ο οποίος επιβλέπει την κυβερνητική νομοθετική ατζέντα στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι πρώτες, μετά το 1923, εκλογές που θα διεξαχθούν στη Βρετανία κοντά στα Χριστούγεννα, αναμένεται ότι θα είναι πολύ απρόβλεπτες: Το Brexit έχει κουράσει και εξοργίσει μεγάλους αριθμούς ψηφοφόρων, ενώ έχει επίσης διαβρώσει την παραδοσιακή υποστήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων, του Συντηρητικού και του Εργατικού.

Τελικά οι ψηφοφόροι θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στον Τζόνσον, που έχει ενθαρρυνθεί και θα πιέσει να εφαρμοστεί η συμφωνία του για το Brexit, και μια σοσιαλιστική κυβέρνηση υπό τον Κόρμπιν, που θα επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία πριν από ένα δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στην περίπτωση που κανένα κόμμα δεν σημειώσει μια πειστική νίκη, το αδιέξοδο του Brexit θα συνεχισθεί.

Παράλληλα, κόμματα της αντιπολίτευσης καβγαδίζουν για το ποια μέρα στις αρχές του Δεκεμβρίου είναι η καλύτερη για τη διεξαγωγή των εκλογών και για το αν θα επιτραπεί να έχουν δικαίωμα ψήφου πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

House of Commons via AP