Υπεγράφη το τρίτο συμβόλαιο μεταξύ Κομισιόν-Pfizer για 1,8 δισ. εμβόλια μέχρι το 2023

Υπεγράφη το τρίτο συμβόλαιο μεταξύ Κομισιόν-Pfizer για 1,8 δισ. εμβόλια μέχρι το 2023

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Πέμπτη ότι υπέγραψε τρίτο συμβόλαιο με φαρμακευτικές εταιρείες BioNTech/Pfizer Inc για επιπλέον 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Με βάση τη συμφωνία οι 1,8 δισ. δόσεις εμβολίων δεσμεύονται για τα κράτη - μέλη της EE την περίοδο από τέλος του 2021 έως το 2023. 

Επίσης, η συμφωνία προβλέπει πως η παραγωγή των εν λόγω εμβολίων θα πραγματοποιηθεί εντός της ΕΕ με τα βασικά συστατικά των εμβολίων να προέρχονται επίσης από την ΕΕ. 

Μάλιστα, περιλαμβάνει ρήτρες που επιτρέπουν τη δωρεά και τη μεταπώληση δόσεων. Προβλέπει, επίσης, μηνιαία προγράμματα παράδοσης και κυρώσεις για πιθανές καθυστερήσεις.

Η εν λόγω συμφωνία επαρκεί για την κάλυψη του πληθυσμού των 450 εκατομμυρίων κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν δήλωσε «Με την υπογραφή μας, το νέο συμβόλαιο είναι τώρα σε ισχύ, κάτι που αποτελεί καλή είδηση ​​για τον μακροπρόθεσμο αγώνα μας για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών από τον ιό και τις παραλλαγές του!

Η παραγωγή και η παράδοση στην ΕΕ είναι εγγυημένες έως 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις. Οι πιθανές συμβάσεις με άλλους κατασκευαστές θα ακολουθήσουν το ίδιο μοντέλο, προς όφελος όλων».

Σημειώνεται ότι Pfizer πρόκειται για πρώτη φορά να αρχίσει την παραγωγή βασικού συστατικού για το εμβόλιό της κατά της Covid-19 σε μονάδα στην Ιρλανδία, ανακοίνωσε την Τετάρτη η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία.

Υφιστάμενη μονάδα της Pfizer στο Γκράντζ Κασλ του Δουβλίνου θα παράγει «συστατικό των σκευασμάτων mRNA» και η παραγωγή θα έχει ξεκινήσει έως τα τέλη του έτους, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η οργάνωση της παραγωγής θα κοστίσει 40 εκατ. δολάρια, ενώ στη μονάδα θα απασχολούνται 75 εργαζόμενοι.

«Δεδομένης της εκτεταμένης διαδικασίας μεταφοράς τεχνολογίας, της επιτόπου ανάπτυξης, την εγκατάστασης εξοπλισμού και των ρυθμιστικών εγκρίσεων που απατιούνται για τη μονάδα, αναμένουμε ότι θα ενταχθεί στο δίκτυο έως τα τέλη του 2021» ανακοίνωσε η εταιρεία.

Αλ. Μπουρλά: Προ των πυλών νέα εκδοχή του εμβολίου

Στη νέα βελτιωμένη έκδοση του εμβολίου κατά της Covid-19, η οποία θα μπορεί να αποθηκευτεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες και θα είναι διαθέσιμο από το καλοκαίρι αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, προσθέτοντας ότι θα μπορεί να φυλαχθεί για μήνες στη θερμοκρασία ενός «κλασικού» καταψύκτη, αντί για τους -70 βαθμούς.

Μιλώντας στο αμερικανικό Axios σημείωσε ότι «τώρα αποθηκεύονται στους -70 βαθμούς, αλλά πλέον θα μπορούν να παραμείνουν σε απλή κατάψυξη για πάνω από ένα μήνα» υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι μια σημαντική βελτίωση η οποία παρέχει τρομερή ευελιξία για τους υγειονομικούς υπαλλήλους». «Πιστεύουμε ότι θα μπορούμε να το έχουμε αυτό το καλοκαίρι», πρόσθεσε.