Υπέβαλε παραίτηση ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ - Αναποφάσιστος ο Βασιλιάς Φίλιππος

Υπέβαλε παραίτηση ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ - Αναποφάσιστος ο Βασιλιάς Φίλιππος

Ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα κάνει δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ, όπως ανακοίνωσαν απόψε τα ανάκτορα.

Λίγο νωρίτερα, ο Μισέλ είπε στο κοινοβούλιο ότι υποβάλει την παραίτησή του, αφού Σοσιαλιστές και Πράσινοι απείλησαν να καταθέσουν πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης μειοψηφίας.

O Σαρλ Μισέλ επισκέφθηκε το βράδυ το παλάτι για να υποβάλει την παραίτησή του στον Βασιλιά του Βελγίου Φίλιπ.

Η παραίτηση Μισέλ είναι το αποτέλεσμα της κυβερνητικής κρίσης που ταλανίζει τις τελευταίες μέρες το Βέλγιο και συνέπεια της απόφασης των Φλαμανδών (ολλανδοφωνων) εθνικιστών V-NA να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση συμμαχίας της οποία στήριζαν λόγω της ψήφισης του Παγκόσμιου Συμφώνου για την Μετανάστευση. Η Κυβέρνηση Μισέλ πέρασε το Σύμφωνο από την Βουλή με στήριξη των υπολοίπων κομμάτων όμως η κρίση δεν τελειωσε. 

Εξάλλου χθες το Εναλλακτικό Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε προαναγγείλει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης Μισέλ η οποία στηριζόταν πια από τρία κομματα και είχε 52 βουλευτές έναντι 98 της αντιπολίτευσης.

Ο Μισέλ προσπαθούσε να διαπραγματευτεί με την ΝεοΦλαμανδικη Συμμαχία κάποιο είδος συμφωνιας προκειμένου να περάσουν νομοσχέδια αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν.

Σημειώνεται ότι η χώρα έχει μπροστά της ομοσπονδιακες εκλογές τον Μάιο.