Υπάρχει η δυνατότητα συνεννόησης με την Ουάσινγκτον δηλώνει ο μετριοπαθής υποψήφιος Χεματί
Ιράν

Υπάρχει η δυνατότητα συνεννόησης με την Ουάσινγκτον δηλώνει ο μετριοπαθής υποψήφιος Χεματί

Ο μετριοπαθής υποψήφιος για τις ιρανικές προεδρικές εκλογές Αμπντολνασέρ Χεματί δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν θα μπορούσε να έχει συνομιλίες με τις ΗΠΑ, αν η Ουάσινγκτον κινηθεί προς μια "θετική συνύπαρξη" με την Τεχεράνη.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα τα κρατικά ζητήματα, έχει επανειλημμένως αποκλείσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Ωστόσο η Τεχεράνη διεξάγει έμμεσες συνομιλίες με την Ουάσινγκτον και τις παγκόσμιες δυνάμεις για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ το 2018.

«Θα πρέπει να δούμε πώς θα ενεργήσει η Αμερική όσον αφορά την πυρηνική συμφωνία..., τότε θα πρέπει να δούμε αν η Αμερική θέλει να συνεχίσει την ανάμειξή της στην περιοχή μέσω του Ισραήλ και των στοιχείων του», δήλωσε ο Χεματί πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Ιράν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ενόψει των εκλογών της Παρασκευής.

«Υπάρχει μια σειρά θεμάτων που χρειάζονται την οικοδόμηση εμπιστοσύνης... Αν αισθανθούμε πραγματικά ότι η Αμερική κινείται προς μια θετική συνύπαρξη για την προώθηση της παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης, τότε δεν θα πρέπει να υπάρχει πρόβλημα να έχουμε συνομιλίες», σημείωσε ο Χεματί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του τις οποίες επικαλέστηκε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Ο Χεματί, ο οποίος αντιμετωπίζει στις εκλογές πέντε σκληροπυρηνικούς και έναν μετριοπαθή υποψήφιο, στους οποίους επετράπη να κατέβουν στις εκλογές από την αρμόδια αρχή της οποίας ηγούνται σκληροπυρηνικοί, δεν έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία στην συγκέντρωση υποστήριξης από τους μεταρρυθμιστές εν μέσω αιτημάτων για μποϊκοτάζ των εκλογών.

Ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης Μεχντί Καρουμπί, ο οποίος βρίσκεται σε κατ'οίκον περιορισμό από το 2011, έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει τον Χεματί, μετέδωσαν σήμερα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα δήλωση του γιου του Καρουμπί.

Ωστόσο ο σύμμαχος του Καρουμπί, ο Μιρχοσεΐν Μουσαβί, ο οποίος βρίσκεται επίσης σε κατ'οίκον περιορισμό από το 2011, υποστήριξε το μποϊκοτάζ των εκλογών, όπως ζητούν αντιφρονούντες εντός και εκτός της χώρας.