ΥΠΑΜ Γαλλίας: Στηρίζουμε πλήρως την Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

ΥΠΑΜ Γαλλίας: Στηρίζουμε πλήρως την Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Την απόλυτη στήριξη της Γαλλίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις εξέφρασε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Κύπριο ομόλογό της Σάββα Αγγελίδη, υπογραμμίζοντας πως η χώρα της θα συμβάλει αποφασιστικά στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πιο συγκεκριμένα, η υπ. Άμυνας της Γαλλίας ενημερώθηκε από τον κ. Αγγελίδη για τις συνεχείς παράνομες προκλήσεις της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη συμπεριφορά της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τις συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές και γενικότερα την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κ. Παρλί εξέφρασε από την πλευρά της την στήριξή της προς την Κύπρο, διαβεβαιώνοντας πως η Γαλλία θα συμβάλει αποφασιστικά στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση μετά το πέρας της διμερούς συνάντησης, αποφασίστηκε η συνέχιση της παρουσίας του γαλλικού ναυτικού στην περιοχή, και ενεργοποίηση μηχανισμών για συμμετοχή και άλλων χωρών σε κοινές ασκήσεις, γεγονός που στέλνει τα σωστά μηνύματα σε όποιον δημιουργεί συνθήκες αστάθειας στην περιοχή και παραβιάζει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών έγινε ανασκόπηση της συνεργασίας των δύο χωρών και συμφωνήθηκαν τρόποι για περαιτέρω ενίσχυσή της, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ επίσης συζητήθηκαν θέματα στρατιωτικής συνεργασίας, η οποία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, και εκφράστηκε η κοινή βούληση για ενίσχυση αυτής της συνεργασίας.

AP Photo/Petros Karadjias