Υπ. Άμυνας Βενεζουέλας: «Πραξικόπημα» η ορκωμοσία του Χουάν Γκουαϊδό

Υπ. Άμυνας Βενεζουέλας: «Πραξικόπημα» η ορκωμοσία του Χουάν Γκουαϊδό

"Πραξικόπημα" χαρακτήρισε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας την ορκωμοσία του Χουάν Γκουαϊδό ως "μεταβατικού προέδρου" της χώρας, τονίζοντας ότι ο νόμιμος πρόεδρος είναι ο Νικολάς Μαδούρο.

Ο Βλαντιμίρ Παδρίνο υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες διεξάγουν οικονομικό πόλεμο εναντίον της Βενεζουέλας, μιας χώρας-μέλους του ΟΠΕΚ με τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου.

"Προειδοποιώ τον λαό της Βενεζουέλας ότι έγινε πραξικόπημα εναντίον των θεσμών μας, εναντίον της δημοκρατίας, εναντίον του Συντάγματος, εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, του νόμιμου προέδρου" είπε ο Παδρίνο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, περιστοιχιζόμενος από υψηλόβαθμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

"Αναγνωρίζουμε ως νόμιμο πρόεδρο... τον ανώτατο διοικητή μας... Νικολάς Μαδούρο", συνέχισε ο υπουργός, τονίζοντας ότι ο στρατός "δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί έναν πρόεδρο που εξυπηρετεί σκοτεινά συμφέροντα", και "δεν θα υποκύψει ποτέ σε μια ξένη δύναμη".

Ο Παδρίνο προειδοποίησε ότι η χώρα απειλείται με "ευρύτερη σύρραξη" μετά την αυτονακήρυξη του Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου.

"Ένας εμφύλιος πόλεμος δεν θα λύσει τα προβλήματα της Βενεζουέλας", τόνισε, ζητώντας να υπάρξει "διάλογος" και να βρεθεί μια "συνταγματική λύση" στην κρίση. Απέδωσε τις ενέργειες του Γκουαϊδό σε "ακροδεξιούς τομείς" που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών που προσπαθούν "να σπείρουν αναρχία και χάος". Υπενθύμισε επίσης ότι οι επικεφαλής των οκτώ κύριων στρατιωτικών μονάδων έχουν δηλώσει πίστη στον Μαδούρο και ότι ο στρατός θέλει να αποφύγει τον διχασμό και "την αντιπαράθεση" μεταξύ των πολιτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ