Τζόνσον: «Θα ζητήσω παράταση, αλλά θα πω στην ΕΕ ότι δεν την επιθυμώ»

Τζόνσον: «Θα ζητήσω παράταση, αλλά θα πω στην ΕΕ ότι δεν την επιθυμώ»

Ο Μπόρις Τζόνσον μετά την ήττα του στη Βουλή των κοινοτήτων η οποία τον αναγκάζει να ζητήσει παράταση από τις Βρυξέλλες, φέρεται έτοιμος να υποβάλλει το αίτημα αυτό, προσθέτοντας όμως ότι δεν είναι κάτι που το επιθυμεί.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή προς όλους τους βουλευτές στην οποία τονίζει ότι στόχος του είναι η χώρα να βγει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου. «Δεν θα διαπραγματευτώ μια καθυστέρηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρει ο Τζόνσον στο κείμενο της επιστολής. «Θα πω στην ΕΕ ό,τι λέω στον βρετανικό λαό κατά τις 88 ημέρες μου ως πρωθυπουργός: ότι η περαιτέρω καθυστέρηση δεν είναι λύση».

Σύμφωνα με τον Τζόνσον «είναι πολύ πιθανόν οι φίλοι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να απορρίψουν το αίτημα του κοινοβουλίου για περαιτέρω καθυστέρηση (ή να μην λάβουν μια απόφαση γρήγορα)».

Την ίδια ώρα όμως φέρεται έτοιμος να στείλει την επιστολή παράτασης προς την ΕΕ κάτι που επιβεβαιώνει και η πλευρά του Ντόναλντ Τουσκ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Σύμφωνα με το Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας επιβεβαίωσε, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι το αίτημα για παράταση του Brexit θα σταλεί απόψε. Αφού παραλάβει την επιστολή «ο Τουσκ θα ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τους ηγέτες της ΕΕ για το πώς θα αντιδράσουν. Αυτό μπορεί να πάρει μερικές ημέρες», πρόσθεσε.

Εάν ζητηθεί από τους 27 να συμφωνήσουν σε μια νέα διορία, πιθανότατα αυτό θα γίνει σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής πριν από τα τέλη Οκτωβρίου, ενδεχομένως το επόμενο Σαββατοκύριακο. Οι πρεσβευτές των χωρών πρόκειται να συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες το πρωί της Κυριακής.