Τζ. Σόρος: Σε κίνδυνο η επιβίωση της ΕΕ

Τζ. Σόρος: Σε κίνδυνο η επιβίωση της ΕΕ

Τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία της Ευρωζώνης κρούει για ακόμα μία φορά, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Τζορτζ Σόρος.

«Η ζημιά που προκαλεί ο κορονοϊός στην οικονομία της Ευρωζώνης θα διαρκέσει περισσότερο ό,τι αναμένουν οι περισσότεροι άνθρωποι», δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σε κίνδυνο.

Ο Σόρος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την Ιταλία επισημαίνοντας μάλιστα ότι «Γερμανία και ΕΕ έχουν αντιμετωπίσει με άσχημο τρόπο την Ιταλία». Υπενθυμίζεται ότι στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ευρωζώνη, γίνεται λόγος για ύφεση 7,7% το 2020, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Σόρος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την επιβίωσή της και λόγω της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για την ΕΚΤ. «Η απόφαση της Καρλσρούης, δημιουργεί μια απειλή που μπορεί να καταστρέψει την ΕΕ ως έναν θεσμό που στηρίζεται στο κράτος δικαίου, ακριβώς γιατί προέρχεται από το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο, τον πιο αξιοσέβαστο θεσμό της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Ουγγροαμερικανό παράγοντα «η Ε.Ε. είναι αντιμέτωπη με έναν ιστορικό πόλεμο εναντίον ενός ιού ο οποίος δεν απειλεί μόνο τις ζωές των ανθρώπων αλλά και την επιβίωση της ένωσης. Αν τα κράτη μέλη αρχίσουν να προστατεύουν τα εθνικά τους σύνορα έναντι των εταίρων τους στην Ε.Ε. αυτό θα καταστρέψει την αρχή της αλληλεγγύης πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η ένωση», τονίζει.

AP Photo/Ronald Zak