Τζ. Σέσιονς: Η έρευνα για την ρωσική ανάμειξη θα συνεχιστεί παρά τις πολιτικές πιέσεις

Τζ. Σέσιονς: Η έρευνα για την ρωσική ανάμειξη θα συνεχιστεί παρά τις πολιτικές πιέσεις

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς απέκρουσε σθεναρά τις νέες επικρίσεις του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την υπόθεση της ρωσικής ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές του 2016, δηλώνοντας δημοσίως ότι δεν πρόκειται να καμφθεί από πολιτικές πιέσεις.

"Όσο θα είμαι υπουργός Δικαιοσύνης οι ενέργειες του υπουργείου δεν θα επηρεάζονται ανάρμοστα από πολιτικούς λόγους" ανέφερε ο υπερσυντηρητικός υπουργός στην ανακοίνωσή που εξέδωσε.

Ο Σέσιονς απάντησε με αυτόν τον τρόπο στη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε και πάλι εναντίον του ο Τραμπ, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε είπε ότι ο υπουργός δεν έχει τον έλεγχο των υπηρεσιών του. "Ανέλαβα τον έλεγχο του υπουργείου Δικαιοσύνης την ημέρα που ορκίστηκα", τόνισε.

Ο Σέσιονς έχει προκαλέσει τη μήνη του προέδρου αφότου αυτοεξαιρέθηκε από την έρευνα που διεξάγει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ για τη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές, τον Μάρτιο του 2017. Αρμόδιος για την έρευνα αυτή ανέλαβε ο υφυπουργός Ροντ Ροζενστάιν.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News ο Τραμπ έστρεψε και πάλι τα πυρά του στον υπουργό του. "Οι Δημοκρατικοί είναι πραγματικά πανίσχυροι εντός του υπουργείου Δικαιοσύνης (...) Ο Τζεφ Σέσιονς δεν ανέλαβε πραγματικά τον έλεγχο του υπουργείου Δικαιοσύνης και αυτό είναι απίστευτο", ισχυρίστηκε.

Όταν η δημοσιογράφος τον ρώτησε αν σχεδιάζει να απολύσει τον υπουργό, ο πρόεδρος δεν απάντησε με σαφήνεια αλλά χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις. "Όπως έχω πει, δεν ήθελα να ανακατευτώ. Όμως όλοι βλέπουν τι συμβαίνει στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Και τώρα βάζω πάντα τη λέξη "Δικαιοσύνη" σε εισαγωγικά", είπε.

"Είναι μια πολύ, πολύ θλιβερή ημέρα. Ο Τζεφ Σέσιονς αυτοεξαιρέθηκε, κάτι που δεν όφειλε να κάνει. Ή τουλάχιστον όφειλε να μου το πει. Και ήταν στην προεκλογική εκστρατεία μου. Είναι ο μοναδικός λόγος που του έδωσα αυτή τη θέση. Επειδή αισθανόμουν ότι ήταν πιστός, ήταν ένας από τους πρώτους υποστηρικτές", συνέχισε.

Παρ'' όλ'' αυτά, ο Τραμπ είπε ότι δεν πρόκειται να παρέμβει στα ζητήματα του υπουργείου γιατί "ίσως αυτό είναι το καλύτερο πράγμα που μπορώ να κάνω".

Στις αρχές Αυγούστου ο Τραμπ είχε καλέσει στον Σέσιονς να βάλει τέλος στην έρευνα για τη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές του 2016, την οποία χαρακτηρίζει "κυνήγι μαγισσών".

Νωρίτερα, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Τραμπ αλλά ταυτόχρονα υπερασπίζεται και τον Σέσιονς, είπε ότι πιστεύει πως ο πρόεδρος θα ορίσει έναν νέο υπουργό Δικαιοσύνης. Εξέφρασε όμως την άποψη πως θα πρέπει να περιμένει και να το κάνει μόνο μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ