Τζ. Πάουελ: Θα χρειαστούμε νέα μέτρα - Δεν είναι λύση τα αρνητικά επιτόκια

Τζ. Πάουελ: Θα χρειαστούμε νέα μέτρα - Δεν είναι λύση τα αρνητικά επιτόκια

Την εκτίμηση ότι η επιβολή αρνητικών επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας δεν αποτελεί λύση εξέφρασε ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ σε ομιλία του τονίζοντας παράλληλα ότι θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα για την στήριξη της οικονομίας.

«Δεν έχουμε αλλάξει γνώμη για τα αρνητικά επιτόκια. Δεν θέλουμε να μεταβάλουμε το επιτόκιο κάτω από τη ζώνη του 0%.Τα αρνητικά επιτόκια δεν είναι ένα ελκυστικό όπλο νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο έχουμε άλλα όπλα. Αν χρησιμοποιήσουμε τα αρνητικά επιτόκια, αυτό θα γίνει πολύ αργότερα» επισήμανε ο Πάουελ.

Η δήλωση αυτή του επικεφαλής της Fed έρχεται παρά την πίεση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος δήλωσε εκ νέου χθες «Οι υπόλοιπες χώρες απολαμβάνουν οφέλη από την καθιέρωση των αρνητικών επιτοκίων. Και οι ΗΠΑ πρέπει να αρχίσουν να απολαμβάνουν αυτό το δώρο».

«Η αμερικανική απάντηση μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα άμεση και ισχυρή», τόνισε ο Πάουελ κατά την ομιλία του αλλά, πρόσθεσε, ότι η ανάκαμψη μπορεί να χρειαστεί κάποιο διάστημα μέχρι να συγκεντρωθεί η δυναμική και θα υπαγορεύεται από την πρόοδο στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Μια πρόσφατη έρευνα της Fed την οποία επικαλέστηκε, εκτιμά ότι το 40% των νοικοκυριών με εισόδημα χαμηλότερο των 40.000, περιλαμβάνει κάποιον που έχει χάσει τη δουλειά του από τον Φεβρουάριο.

«Η επιπλέον δημοσιονομική στήριξη θα μπορούσε να είναι δαπανηρή αλλά το αξίζει εάν βοηθήσει να αποφευχθεί η μακροπρόθεσμη οικονομική ζημιά και να μας αφήσει με μια ισχυρότερη ανάκαμψη», πρόσθεσε ο Πάουελ σε μια άμεση έκκληση προς το Κογκρέσο να αυξήσει το ποσό των σχεδόν 3 τρισ. δολαρίων που έχει κατανείμει για οικονομική ανακούφιση στη διάρκεια της πανδημίας.

AP Photo/Jacquelyn Martin