Τζ. Μπόλτον: «Τρόικα της τυραννίας» Νικαράγουα, Κούβα και Βενεζουέλα

Τζ. Μπόλτον: «Τρόικα της τυραννίας» Νικαράγουα, Κούβα και Βενεζουέλα

Του Γιάννη Μαντζίκου

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον χαρακτήρισε την Κούβα, τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα ως «Τρόικα της Τυραννίας», σε ομιλία που έδωσε σε βετεράνους του Κόλπου των Χοίρων στο Μαϊάμι. Παράλληλα ανακοίνωσε νέες κυρώσεις εναντίον της Βενεζουέλας και την εφαρμογή του Νόμου Χελμς- Μπάρτον του 1996 για την Κούβα.

«Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με κράτη όπως το Μεξικό, η Κολομβία, η Βραζιλία και πολλούς άλλους για να προωθήσουν το κράτος δικαίου και να αυξήσουν την ασφάλεια για τον λαό μας. Οι εκλογές του Ιβάν Ντούκε στην Κολομβία και του Ζαίχ Μπολσονάρου στην Βραζιλία είναι θετικά σημάδια για το μέλλον της περιοχής και δείχνουν την περιφερειακή δέσμευση ως προς τις αρχές της ελεύθερης αγοράς».

Παράλληλα τόνισε ότι υπό την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ «δεν μπορούμε να είμαστε πλέον κατευναστικοί απέναντι σε δικτάτορες που βρίσκονται κοντά στις ακτές μας, ούτε να επιβραβεύουμε δολοφόνους και βασανιστές. Η Τρόικα της τυραννίας σε αυτό το ημισφαίριο - Κούβα, Βενεζουέλα και Νικαράγουα - ήρθε η ώρα να τιμωρηθεί».

Αμερικανικά μέσα σημειώνουν ότι η ομιλία Μπόλτον είχε μεταξύ άλλων στόχο τους Κουβανοαμερικανούς πολίτες της Πολιτείας της Φλόριντα όπου αποτελεί παραδοσιακά κρίσιμη εκλογική περιφέρεια, ενώ παράλληλα ήθελε να δείξει ότι η εκλογή Μπολσονάρου στην Βραζιλία πρόκειται να αποτελέσει τον βασικό άξονα της πολιτικής της Ουάσινγκτον στην Λατινική Αμερική.