Τζ. Κόρμπιν: Εκλογές με τους δικούς μας όρους - Σε αχαρτογράφητα νερά η Βρετανία

Τζ. Κόρμπιν: Εκλογές με τους δικούς μας όρους - Σε αχαρτογράφητα νερά η Βρετανία

Με τη βρετανική Βουλή να έχει διακόψει τις εργασίες της ως τις 14 Οκτωβρίου, Μπόρις Τζόνσον επιμένει στο πάση θυσία Βrexit, παρά τον νόμο που επικύρωσε και η βασίλισσα Ελισάβετ και επιβάλλει παράταση των διαπραγματεύσεων. Την ίδια ώρα ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι επίκεινται εκλογές αλλά όχι με τους όρους της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα στις πρώτες του δηλώσεις ο Κορμπιν μετά τη χθεσινοβραδινή μάχη στο βρετανικό κοινοβούλιο όπου η κυβέρνηση Τζόνσον υπέστη δυο ήττες τόνισε ότι η κυβέρνηση Τζόνσον επιθυμεί "ένα Brexit με τους όρους του Ντόναλντ Τραμπ". 

Σήμερα ο Λόρδος Χέζελτάιν εξέχων στέλεχος των Συντηρητικών κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί "επικίνδυνο μονοπάτι". 

Χθες η κυβέρνηση Τζόνσον έχασε τη ψηφοφορία για πρόωρες εκλογές όπου το αποτέλεσμα (293 ψήφοι υπέρ/46 κατά) καθορίστηκε από την μαζική αποχή των βουλευτών στη διαδικασία. Για την έγκριση της πρόταση Τζόνσον απαιτούνταν 434 έδρες από το σύνολο των 650.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος για την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και προειδοποίησε τους βουλευτές ότι εναντιώνονται «στη βούληση των πολιτών»: «Εάν πραγματικά θέλετε να καθυστερήσετε το Brexit πέρα από την 31η Οκτωβρίου, κι από ό,τι φαίνεται αυτό θέλετε να κάνετε, τότε ψηφίστε για να προκηρυχθούν εκλογές και αφήστε τους πολίτες να αποφασίσουν εάν θέλουν αναβολή ή όχι. Αν αρνηθείτε να το κάνετε αυτό σήμερα, θα πάω στις Βρυξέλλες και θα διαπραγματευτώ την αποχώρησή μας, ευελπίστως με συμφωνία, αλλά χωρίς συμφωνία εάν χρειαστεί. Δεν θα ζητήσω άλλη καθυστέρηση», διεμήνυσε στους βουλευτές.

Νωρίτερα, ο Τζόνσον είχε υποστεί μια ακόμα ήττα αφού πέρασε η πρόταση του Βουλευτή των Συντηρητικών Ντομινίκ Γκριβ για δημοσιοποίηση όλων των εγγράφων και συνομιλιών που οδήγησαν στην απόφαση για κλείσιμο της Βουλής.

Συγκεκριμένα η πρόταση του βουλευτή των Συντηρητικών Ντόμινικ Γκρίβ υπερψηφίστηκε με 311 ψήφους έναντι 302. Ο Γκριβ είχε υποβάλλει από νωρίς έκτακτο αίτημα στο Κοινοβούλιο με το οποίο ζητούσε να τεθεί σε ψηφοφορία η δημοσίευση ιδιωτικών μηνυμάτων κάθε είδους που σχετίζονται με την αναστολή του κοινοβουλίου, τα οποία εστάλησαν από τις 23 Ιουλίου από αξιωματούχους - τους οποίους κατονομάζει - εκ των οποίων ένας δημόσιος υπάλληλος και οι υπόλοιποι ειδικοί σύμβουλοι, διορισμένοι από την κυβέρνηση μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου.

Πλέον όλα τα σενάρια, από το Brexit με συμφωνία έως την αναβολή του ή το Brexit κατόπιν συμφωνίας παραμένουν ανοικτά. Ωστόσο αυτό που φαντάζει αναπόφευκτο πλέον σύμφωνα με τους περισσότερους Βρετανούς αναλυτές είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, παρά την απόρριψη του σχετικού αιτήματος από το Κοινοβούλιο. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν αυτό θα γίνει πριν τις 31 Οκτωβρίου, ημερομηνία που είναι προγραμματισμένο το Brexit, ενδεχόμενο που επιδιώκει η αντιπολίτευση, ή αν η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα λάβει χώρας μετά την 31η.