«Twindemic»: Η γρίπη επέστρεψε στην Ευρώπη - Οι ανησυχίες των ειδικών

«Twindemic»: Η γρίπη επέστρεψε στην Ευρώπη - Οι ανησυχίες των ειδικών

Μια νέα λέξη αναμένεται να μπει στη ζωή μας: «twindemic», δηλαδή ο δίδυμος κίνδυνος μιας επιδημίας γρίπης παράλληλα με την πανδημία κορoνοϊού, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Ειδικότερα, η γρίπη επέστρεψε στην Ευρώπη με ταχύτερους ρυθμούς από το αναμενόμενο αυτόν τον χειμώνα, αφού σχεδόν είχε εξαφανιστεί πέρυσι, εγείροντας ανησυχίες για παρατεταμένη συμπόρευση με τον COVID-19, εν μέσω ορισμένων αμφιβολιών για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της γρίπης.

Πιο συγκεκριμένα, τα lockdown, η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση που είχαν γίνει ο κανόνας στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 κατέλυσαν τη γρίπη τον περασμένο χειμώνα, εξαλείφοντας προσωρινά έναν ιό, που σκοτώνει περίπου 650.000 ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ. Αλλά αυτό έχει αλλάξει τώρα, καθώς οι χώρες υιοθετούν λιγότερο αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση του COVID-19 λόγω του εκτεταμένου εμβολιασμού.

Οι ιοί της γρίπης

Όπως ανέφερε αυτό το μήνα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), από τα μέσα Δεκεμβρίου, οι ιοί της γρίπης κυκλοφορούν στην Ευρώπη με υψηλότερο από τον αναμενόμενο ρυθμό.

Τον Δεκέμβριο, ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης στις ευρωπαϊκές μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) αυξήθηκε σταθερά σε 43 την τελευταία εβδομάδα του έτους, σύμφωνα με στοιχεία του ECDC και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αυτός ο αριθμός είναι πολύ χαμηλότερος από τα προ-πανδημικά επίπεδα, με τα εβδομαδιαία κρούσματα γρίπης σε ΜΕΘ να κορυφώνονται σε πάνω από 400 στο ίδιο στάδιο το 2018, για παράδειγμα. Όμως είναι μεγάλη αύξηση σε σχέση με πέρυσι, όταν υπήρχε μόνο ένα κρούσμα γρίπης σε ΜΕΘ ολόκληρο τον Δεκέμβριο, δείχνουν τα στοιχεία. Η επιστροφή του ιού θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας ασυνήθιστα μεγάλης περιόδου γρίπης, που θα μπορούσε να εκτείνεται μέχρι το καλοκαίρι, δήλωσε στο Reuters ο κορυφαίος ειδικός του ECDC για τη γρίπη Pasi Penttinen.

«Αν αρχίσουμε να αίρουμε όλα τα μέτρα, η μεγάλη ανησυχία που έχω για τη γρίπη είναι ότι, επειδή είχαμε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς σχεδόν καθόλου κυκλοφορία στον ευρωπαϊκό πληθυσμό, ίσως απομακρυνθούμε από τα κανονικά εποχιακά μοτίβα», δήλωσε.

Σημείωσε ότι, η κατάργηση των περιοριστικών μέτρων την άνοιξη, θα μπορούσε να παρατείνει την κυκλοφορία της γρίπης πολύ πέρα από το κανονικό τέλος της ευρωπαϊκής σεζόν τον Μάιο. Η γρίπη σε συνδυασμό με τον κορονοϊό θα μπορούσε να ασκήσει υπερβολική πίεση στα ήδη επιβαρυμένα συστήματα υγείας, ανέφερε στην έκθεσή του το ECDC.