Τυνησία: Το πανίσχυρο συνδικάτο UGTT τάσσεται στο πλευρό του προέδρου Σάγεντ

Τυνησία: Το πανίσχυρο συνδικάτο UGTT τάσσεται στο πλευρό του προέδρου Σάγεντ

Η Γενική Ένωση Τυνήσιων Εργαζομένων (UGTT), ένα συνδικάτο με μεγάλη επιρροή στην Τυνησία, εξέφρασε την ξεκάθαρη στήριξή της στην απόφαση του προέδρου Κάις Σάγεντ να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, εκτιμώντας ότι οι ενέργειές του είναι «σύμφωνες» με το Σύνταγμα, ενώ ταυτόχρονα έκανε έκκληση να συνεχιστεί η δημοκρατική διαδικασία.

«Αυτά τα ειδικά μέτρα που έλαβε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με βάση το άρθρο 80 του Συντάγματος» έχουν ως στόχο «να αποτρέψουν έναν επικείμενο κίνδυνο και να αποκαταστήσουν τη φυσιολογική λειτουργία των μηχανισμών του κράτους» εν μέσω της πανδημίας της Covid-19, υπογραμμίζει το πανίσχυρο συνδικάτο στην ανακοίνωσή του.

«Είναι καιρός» οι πλευρές που ευθύνονται για αυτήν την κατάσταση «να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και «να βάλουν τέλος σε αυτήν την περίοδο που έβαλε φωτιά στην Τυνησία», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Την Κυριακή, μετά από διαδηλώσεις κατά του ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα, του μεγαλύτερου στο Κοινοβούλιο, σε πολλές πόλεις της χώρας, ο πρόεδρος Σάγεντ ανακοίνωσε το «πάγωμα» της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας για 30 ημέρες. Ανέλαβε επίσης την εκτελεστική εξουσία «με τη βοήθεια μιας κυβέρνησης» της οποίας θα διορίσει ο ίδιος τον πρωθυπουργό.

Το UGTT, χαιρετίζοντας τις «ειρηνικές» διαδηλώσεις, τόνισε ότι ο στόχος είναι «να συνεχιστεί η δημοκρατική διαδικασία και να αποκατασταθεί η σταθερότητα της χώρας».

Το κόμμα Ενάχντα από την πλευρά του κάνει λόγο για «πραξικόπημα».