Τσελίκ: Η Ελλάδα διεκδικεί περιοχή 4.000 φορές πάνω από τη δικαιοδοσία της

Τσελίκ: Η Ελλάδα διεκδικεί περιοχή 4.000 φορές πάνω από τη δικαιοδοσία της

Συνεχίζει η Τουρκία τους υψηλούς τόνους κατά της Ελλάδος, με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ να κατηγορεί τη χώρα μας ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο «επιδιώκει να «αγκαλιάσει» μια περιοχή τέσσερις χιλιάδες φορές πάνω από τη δικαιοδοσία της», κάτι που - όπως τόνισε - «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Τουρκία». Παράλληλα, υποστήριξε ότι για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, «Ελλάδα και Αίγυπτος δεν εκφράζουν γνώμη, μονάχα επικρίνουν».

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το Anatolu και η ηλεκτρονική σελίδα της hurriyet και haber7, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΡ δήλωσε μεταξύ άλλων, μετά τη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με την Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή για ενεργειακά θέματα της χώρας, πως η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης δεν εμπεριέχει έλλειψη σεβασμού των κανόνων διεθνούς δικαίου.

Απαντώντας στη επίσημη θέση της ΕΕ ο Τσελίκ σημείωσε ότι «το βήμα συμφιλίωσης που κάναμε με τη Λιβύη στην ανατολική Μεσόγειο, δείχνει πως μια νέα διαδικασία έχει ξεκινήσει. Δεν υπάρχει από την πλευρά μας καμία έλλειψη συμμόρφωσης με τους διεθνείς κανόνες. Το μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης στην ανατολική Μεσόγειο είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο. Δεν θα κάνουμε πίσω» και ισχυρίστηκε ότι «θέλουν να βάλουν όρια και να υψώσουν τείχη στην παρουσία της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο».

Σχολιάζοντας τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου σημείωσε ότι «η Αίγυπτος έχει χάσει την επιρροή της στην περιοχή και στέκεται τώρα απέναντι στην Τουρκία. Ωστόσο, έτσι κάνει κακό στον εαυτό της» και πως «Η Ελλάδα και η Αίγυπτος δεν έχουν εκφράσει καμία γνώμη για τη συμφωνία, μονάχα επικρίνουν»

Εν συνεχεία επισήμανε πως «όποιος γνωρίζει τα σωστά σύνορα της ανατολικής Μεσογείου, γνωρίζει πως ότι δεν είναι σωστό να περιορίζεται η κυριαρχία της Τουρκίας» και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «προσπαθεί να «αγκαλιάσει» μια περιοχή τέσσερις χιλιάδες φορές πάνω από τη δικαιοδοσία της» για να καταλήξει στην προειδοποίηση πως «κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Τουρκία σε καμία περίπτωση».

Διαβάστε ακόμα: Κομισιόν - Η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο