Τσεχία-Σλοβακία τάσσονται εναντίον της Frontex

Τσεχία-Σλοβακία τάσσονται εναντίον της Frontex

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να κατευθύνει κεφάλαια σε μεμονωμένες χώρες μέλη για να τις βοηθήσει να φρουρούν τα σύνορά τους κατά της παράνομης μετανάστευσης και όχι να χρηματοδοτήσει την δύναμη Frontex σύμφωνα με τους πρωθυπουργούς της Τσεχίας και της Σλοβακίας.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας τάχθηκε επίσης υπέρ της «αλλαγής των αρμοδιοτήτων» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex στην περίπτωση που το προσωπικό του ανέλθει σε 10.000 υπαλλήλους έως το 2020, όπως το ζητά η Ιταλία εδώ και καιρό.

«Δεν είναι δυνατόν να δαπανάμε τόσα χρήματα για τη Frontex για να παρακολουθεί απλά την παράνομη μετανάστευση και να βλέπουμε να αναπτύσσονται οι επιχειρήσεις της μαφίας των διακινητών. Η Frontex πρέπει να επιχειρεί εκτός της Ευρώπης. Η λύση είναι πολύ απλή: τα πλοία με τους μετανάστες δεν πρέπει να βγαίνουν στη θάλασσα», είπε ο Μπάμπις με τον ομόλογο του Πίτερ Πελεγκρίνι να συμφωνεί. 

Σημειώνεται ότι ο Μπάμπις που θεωρείται εκ των πλέον σκληρών ηγετών της Ε.Ε σε θέματα μετανάστευσης έχει κατά καιρούς δηλώσει ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να προσφέρει βοήθεια στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που προσπαθούν να φθάσουν στις ακτές ευρωπαϊκών κρατών.

Τον Ιούλιο άλλωστε, η Τσεχία αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα της Ιταλίας και να παραλάβει ορισμένους από τους 450 μετανάστες που επέβαιναν σε δύο στρατιωτικά πλοία, στα νότια της Σικελίας, με τον Μπάμπις να δηλώνει ότι «ανοίγει τον δρόμο προς την κόλαση».

Η Τσεχία, που είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δεν έχει δεχτεί παρά ελάχιστους πρόσφυγες από την έναρξη της μεταναστευτικής κρίσης το 2015. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Απρίλιο, σχεδόν έξι στους δέκα Τσέχους (ποσοστό 58%) θεωρούν ότι η χώρα του δεν θα έπρεπε να δεχτεί κανέναν μετανάστη προερχόμενο από χώρες που σπαράσσονται από πολέμους.

Φωτογραφία AP