Τσεχία εναντίον Ρωσίας με άρωμα Δύσης

Τσεχία εναντίον Ρωσίας με άρωμα Δύσης

Το θέμα της ανησυχητικής δράσης Ρώσων πρακτόρων είχε έρθει στο προσκήνιο ήδη από τα προηγούμενα χρόνια στην Τσεχία.

Η τσεχική υπηρεσία πληροφοριών ανέφερε στην ετήσια έκθεση της το 2018 πως πράκτορες της Ρωσίας χρησιμοποιούν μία πληθώρα μεθόδων για να επηρεάσουν τις αποφάσεις του τσέχικου κράτους, επικαλούμενη συνέπειες όχι μόνο σε εσωτερικά θέματα, αλλά και σε ζητήματα διεθνούς ασφάλειας.

Μάλιστα, στις δραστηριότητες αυτές, που αφορούσαν αναζήτηση συνεργατών για τις ρωσικές δράσεις σε πολίτες ή ακόμα και κρατικούς αξιωματούχους, αλλά και διαδικτυακές επιθέσεις, εμπλέκονταν και οι υπηρεσίες της Κίνας. 

Σήμερα οι Τσέχοι κατηγορούν τους Ρώσους πως ευθύνονται για την έκρηξη του 2014 σε μία αποθήκη όπλων, που προορίζονταν για ουκρανικές μονάδες ή αντάρτες στη Συρία, δηλαδή για ενόπλους που μάχονταν εναντίον των συμφερόντων της Ρωσίας.

Ταυτόχρονα, συσχετίζουν τις δράσεις των πρακτόρων με τη δηλητηρίαση ενός συνεργάτη των βρετανικών υπηρεσιών στο Σόλσμπερι, αλλά και τις διαβόητες, ιντερνετικές δραστηριότητες στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Η σημασία της κίνησης των Τσέχων φαίνεται πως, αμέσως μετά τη σύγκρουση με τη Ρωσία, Ουάσιγκτον και Λονδίνο εξέδωσαν ανακοινώσεις στήριξης στις αποφάσεις της Πράγας.

Η φημολογούμενη δράση των Ρώσων πρακτόρων φτάνει ακόμα και στη γειτονιά μας, στα Βαλκάνια. Η υποστήριξη της Ρωσίας στον εξτρεμιστή Νικολά Γκρουέφσκι μέχρι το 2016, ο οποίος ήταν ο απόλυτος ηγέτης στα Σκόπια, γνωστός για την προκλητικότητα του, πριν καταδικαστεί για διαφθορά, ήταν μία μόνο διάσταση της διείσδυσης της Ρωσίας.

Η βιομηχανική πόλη της Βελισσού στη γειτονική χώρα αποτέλεσε ένα διαδικτυακό κέντρο επιχειρήσεων για τις διαδικτυακές παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές. Λιγότερο γνωστές, αλλά εξίσου ίσως σημαντικές, αποτέλεσαν οι προσπάθειες για την υποστήριξη συμμάχων της Ρωσίας στο Μαυροβούνιο και τη Σερβία.

Μόνο σίγουρο είναι πως η συζήτηση για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας, από εκεί που κοσμούσαν τα αστεία για τη σοβιετική περίοδο ή, στα σοβαρά, την αμφισβήτηση των ικανοτήτων τους, πλέον όλοι αναγνωρίζουν πως βρίσκονται πολύ μπροστά στους τομείς της τεχνολογίας.

Αυτό που φαίνεται βέβαια είναι πως οι συνεχείς και απ’ ότι φαίνεται συντονισμένες κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία σε Ευρώπη και Αμερική, μάλλον δεν δηλώνουν την αντίθεση στις αποκρουστικές μεθόδους των υπηρεσιών, για τις οποίες τις κατηγορούν, αλλά κυρίως στην αποτελεσματικότητα των παλαιών αυτών μεθόδων στην εξελιγμένη τους μορφή.