Tρίτη πολιτική δύναμη στην ΕΕ η συμμαχία Φιλελευθέρων - Μακρόν

Tρίτη πολιτική δύναμη στην ΕΕ η συμμαχία Φιλελευθέρων - Μακρόν

Του Γιάννη Μαντζίκου

Η κυοφορούμενη από μήνες συμμαχία ανάμεσα στο LREM του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και το ALDE, την Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, είναι από το βράδυ της Κυριακής και επίσημα γεγονός. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ALDE, Γκι Φερχόφστατ, η ομάδα του θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις διεργασίες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και στην υποστήριξη του υποψηφίου που θα διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν.

Tα αριθμητικά δεδομένα που προέκυψαν μετά τις εκλογές της Κυριακής του δίνουν κάθε δικαίωμα να στηρίξει την άποψη του, αφού το ALDE μαζί με το LREM κέρδισαν τις περισσότερες έδρες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2014 (39) και είναι πια η τρίτη πολιτικά δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο με 109 έδρες. 

Το κόμμα του Εμμανουέλ Μακρόν το οποίο παρά την οριακή ήττα που υπέστη στις Ευρωεκλογές έναντι του Εθνικού Μετώπου της Μαριν Λεπεν, έχει τους περισσότερους ευρωβουλευτές (21) της συμμαχίας. Την ίδια ώρα όμως, αρκετά φιλελεύθερα κόμματα κατέγραψαν αξιοπρεπείς επιδόσεις ανά την Ευρώπη. 

Χαρακτηριστικά, στο Βέλγιο τα δυο κόμματα το Φλαμανδικό OPEN VLD και το γαλλόφωνο MR είχαν συνδυαστικά το μεγαλύτερο ποσοστό 17% και 4 ευρωβουλευτές. Στην Βρετανία οι Liberal Democrats (Φιλελεύθεροι Δημοκράτες) του Σερ Βινς Κέιμπλ όχι μόνο ανεδείχθησαν σε δεύτερη δύναμη με 20% και 16 ευρωβουλευτές αντίστοιχα, αλλά είναι πια κύριοι εκφραστές του Remain (Παραμονής στην ΕΕ) αλλά στηρίχθηκαν από εξέχουσες προσωπικότητες της Βρετανικής πολιτικής σκηνής, όπως ο πρώην στρατηγικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, Άλαστερ Κάμπελ, ο πρώην πρωθυπουργός Σερ Τζον Μέιτζορ και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μέιτζορ, Μάικλ Χέζελταιν.

Στην Δανία, όπου υπήρχαν φόβοι για άνοδο της ακροδεξιάς, το Venstre κατέκτησε την πρώτη θέση με 23,50% και 5 ευρωβουλευτές αντίστοιχα μεταξύ των οποίων η Μαργκρέτ Βερστάγκερ, η Επίτροπος Ανταγωνισμού και για πολλούς εκ των φαβορί να διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην Ισπανία, οι «Πολίτες» ή Ciudadanos είναι η τρίτη πολιτικά δύναμη με 12,7% και 8 ευρωβουλευτές υποσκελίζοντας το λαϊκιστικό κόμμα των Ποδέμος το οποίο κατήλθε στις εκλογές μαζί με άλλα κόμματα εξασφαλίζοντας 10%.

Αξιοσημείωτη είναι και η επίδοση του κόμματος Momentum στην Ουγγαρία, όπου παρά την σκιά που απλώνει ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν απέσπασε ένα αξιοπρεπές 10% και δυο ευρωβουλευτές. Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία του κόμματος των Φιλελευθέρων στην Ρουμανία όπου «κόντρα» στα προγνωστικά απέσπασε 21% με 8 έδρες.

Η πρώτη ανάγνωση των επιδόσεων των φιλελεύθερων κόμματων που μετέχουν στην συμμαχία του ALDE-LREM δείχνει ότι υπάρχει σημαντική «μαγιά». Η Ρουμανία και η Ουγγαρία δυο χώρες που θεωρούνται τουλάχιστον «προβληματικές», ως προς το κράτος δικαίου και τις ατομικές ελευθερίες κατέγραψαν αξιοπρεπείς επιδόσεις που αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον. Τέλος, άξια σχολιασμού είναι και η περίπτωση των Lib Dem η οποία δείχνει ότι υπάρχουν φιλευρωπαικά και φιλελεύθερα αντανακλαστικά  στην Βρετανία, παρά την κόλαση του Brexit.