7ος χρόνος, ημέρα 2218η
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021

Τρίτη δόση - ΠΟΥ: Συνιστά και τρίτο εμβολιασμό για τους ανοσοκατεσταλμένους

Τρίτη δόση - ΠΟΥ: Συνιστά και τρίτο εμβολιασμό για τους ανοσοκατεσταλμένους

Σύσταση για τρίτη δόση σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς από όσα εμβόλια Covid-19 έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό, απηύθυνε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ τρίτη δόση συνέστησε και για τα άτομα άνω των 60 ετών που έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως με το εμβόλιο Sinovac και Sinopharm της Κίνας.

«Σε μέτρια και σοβαρά ανοσοκατασταλμένα άτομα θα πρέπει να προσφερθεί μια επιπλέον δόση ... αφού αυτά τα άτομα είναι λιγότερο πιθανό να ανταποκριθούν επαρκώς στον εμβολιασμό μετά από μια τυπική σειρά πρωτογενών εμβολίων και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου Covid-19», δήλωσε η συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων για την ανοσοποίηση του ΠΟΥ στον ΟΗΕ

Οι ειδικοί του ΠΟΥ φρόντισαν να εξηγήσουν σήμερα ότι δεν πρόκειται εδώ να συστήσουν τη χορήγηση μιας τρίτης δόσης για τον γενικό πληθυσμό, για την οποία ο ΠΟΥ συνεχίζει να συνιστά ένα μορατόριο έως το τέλος της χρονιάς, προκειμένου να αποδεσμεύσουν δόσεις και να τις δώσουν στις χώρες όπου το ποσοστό εμβολιασμού παραμένει παρά πολύ χαμηλό.

Οι ανοσοκατεσταλμένοι - των οποίων το σύστημα άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού δεν είναι αρκετά ισχυρό - είχαν αποκλειστεί από τις κλινικές δοκιμές που επέτρεψαν να οριστούν τα πρωτόκολλα εμβολιασμού.

«Αυτή η τρίτη δόση (τα εγκεκριμένα από τον ΠΟΥ εμβόλια απαιτούν 2 αρχικές δόσεις εκτός από το εμβόλιο Janssen που απαιτεί μία δόση) θα πρέπει να διαχωριστεί από τη δεύτερη από έναν έως τρεις μήνες», εξήγησε η Κέιτ Ο΄Μπράιαν, διευθύντρια του τμήματος Εμβολιασμού του ΠΟΥ, σύμφωνα με το Reuters.

«Για τα αδρανοποιημένα εμβόλια Sinovac και Sinopharm, μια πρόσθετη (τρίτη) δόση του ομόλογου εμβολίου θα πρέπει να προσφέρεται σε άτομα ηλικίας 60 ετών», ανέφερε η συμβουλευτική ομάδα. Η τρίτη δόση μπορεί να είναι άλλο εμβόλιο άλλου τύπου, διευκρίνισε η επιτροπή SAGE του ΠΟΥ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.

Ο ΠΟΥ ενέκρινε τα δύο εμβόλια με τεχνολογία mRNA της Moderna και των Pfizer-Biontech, τα δύο κινεζικά εμβόλια των Sinopharm και Sinovac, το εμβόλιο της Johnson & Johnson καθώς και αυτό της Astrazeneca.