Τρίμηνη αναβολή από την ΕΕ- Ψηφοφορία για εκλογές σήμερα στη Βουλή

Τρίμηνη αναβολή από την ΕΕ- Ψηφοφορία για εκλογές σήμερα στη Βουλή

Την τρίτη κατά σειρά αναβολή του Brexit αποφάσισαν οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, ενώ σύμφωνα με ανάρτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η νέα παράταση θα έχει διάρκεια τριών μηνών, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Όπως ανακοίνωσε πριν από στο λογαριασμό του στο Twitter o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ «H ΕΕ των 27 συμφώνησε να αποδεχθεί το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για ευέλικτη παράταση του Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2020. Η απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί μέσω γραπτής διαδικασίας».

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, ευέλικτη παράταση σημαίνει ότι αν οι Βρετανοί βουλευτές εγκρίνουν νωρίτερα τη συμφωνία που σύναψε ο Μπόρις Τζόνσον με τις Βρυξέλλες για το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορέσει να αποχωρήσει από την ΕΕ πριν τις 31 Ιανουαρίου. Πιθανές ημερομηνίες αποχώρησης είναι σε αυτή την περίπτωση η 1η Δεκεμβρίου ή η 1η Ιανουαρίου.

Κρίσιμη συνεδρίαση στη Βουλή για τις πρόωρες εκλογές

Παράλληλα, στο Λονδίνο τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων θα συζητήσουν την πρόταση του πρωθυπουργού της χώρας για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών την 12η Δεκεμβρίου, που για να περάσει χρειάζεται τη στήριξη των δύο τρίτων των 650 βουλευτών.

Προς το παρόν κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να απέχουν από την ψηφοφορία ή να ψηφίσουν αρνητικά. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, έχει ξεκαθαρίσει πως θα τη στηρίξει, μόνο εφόσον αποκλειστεί πρώτα εντελώς το ενδεχόμενο της εξόδου χωρίς συμφωνία. 

Παρόλα αυτά, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το Σκωτσέζικο SNP φαίνονται πως εγκαταλείπουν την κοινή γραμμή που είχαν με τους Εργατικούς στο θέμα αυτό και τείνουν προς τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Εξαλλου, στελέχη των Φιλελεύθερων πρότειναν προς τη Ντάουνινγκ Στριτ να παρακάμψει τον νόμο που απαιτεί πλειοψηφία 2/3 για τη διεξαγωγή εκλογών με "κάποιον τρόπο".

Ο Μπ. Τζόνσον θα απαντήσει στην προσφορά της ΕΕ μόλις εξετάσει τις λεπτομέρειές της

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα απαντήσει στην προσφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μία τρίμηνη ευέλικτη παράταση, σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, μόλις εξετάσει τις λεπτομέρειες, σύμφωνα με σημερινή δήλωση εκπροσώπου του.