Τριμερής Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν στην Τεχεράνη για το μέλλον της Συρίας

Τριμερής Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν στην Τεχεράνη για το μέλλον της Συρίας

Μια σημαντική αν όχι η σημαντικότερη συνάντηση για την περιοχή της Ιντλίμπ και το μέλλον της, γίνεται σήμερα στην Τεχεράνη όπου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ιράνος πρόεδρος Χασάν Ροχανί, μαζί με τον Τούρκο ομόλογο τους Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να συζητήσουν όχι μόνο αναφορικά με το πώς θα ανακτήσουν την περιοχή και για τις πιθανές αντιδράσεις από την πλευρά των Αμερικανών, αλλά και για μέσα σε αυτά το τι μέλλει γενέσθαι για την επταετή σύγκρουση στην χώρα.

Η περιοχή είναι η τελευταία ζώνη αποκλιμάκωσης από τις τέσσερις συνολικά που συμφωνήθηκαν να δημιουργηθούν στην Άστανα του Καζακστάν από το Ιράν, την Ρωσία και την Τουρκία, ύστερα από την πτώση του του ανατολικού Χαλεπίου που  τον Δεκέμβριο του 2016.

Mε φόντο την σημερινή συνάντηση αξίζει να έχουμε υπόψη μας ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν συνεχώς αυτές τις ημέρες μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια στα ανοιχτά της Συρίας. Ο δε εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμιτρι Πεσκόφ δήλωσε προ ημερών ότι η αδράνεια στην περιοχή μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα.

Εξάλλου μερίδα του λέοντος στις συζητήσεις αναμένεται να έχει η διαφαινόμενη απόφαση της Τουρκίας να αποσύρει την στήριξη της στην τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), που προέκυψε ύστερα από συμφωνία της Αλ Κάιντα με την Αλ Νουσρα, την οποία στήριξε έμπρακτα η τουρκική πλευρά για μεγάλο διάστημα, εναντίον του καθεστώτος Ασαντ.

Με φόντο, όμως, τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Αγκυρα και Ουάσινγκτον, ο Τούρκος πρόεδρος Ρέτζεπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να γυρνά την πλάτη στην οργάνωση και να ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία του Πούτιν, που εδώ και καιρό κινεί τα νήματα στη Συρία.

Σε αυτό το στάδιο, η Ρωσία φαίνεται να επιδιώκει κυρίως να εξασφαλίσει την αεροπορική της βάση στη Λατάκια από επιθέσεις ,ωθώντας τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Ιντλιμπ προς τα βόρεια. Το συριακό καθεστώς, από την άλλη πλευρά, φαίνεται να ενδιαφέρεται κυρίως για την ανάκτηση του ελέγχου της εθνικής οδού Μ5, της κύριας εμπορικής οδού της χώρας, η οποία διέρχεται τμήματα του Ιντλιμπ. 

Σημαντικό ότι τουλάχιστον σε αυτή την φάση, οι ΗΠΑ δεν φαίνονται διατεθειμένες να εμπλακούν ενεργά στην περιοχή.

AP Photo/Burhan Ozbilici