Τραμπ: Θα καταστρέψω την τουρκική οικονομία αν εξοντώσουν τους Κούρδους της Συρίας

Τραμπ: Θα καταστρέψω την τουρκική οικονομία αν εξοντώσουν τους Κούρδους της Συρίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως θα καταστρέψει την τουρκική οικονομία, αν κατά την εισβολή της στη Συρία η Τουρκία εξοντώσει τον εκεί κουρδικό πληθυσμό. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους θα καταλήξουν πίσω στην Ευρώπη. 

Ειδικότερα, ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο ο τούρκος πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να εξαλείψει τους Κούρδους, ο Τράμπ απάντησε: «Θα εξαλείψω ολοσχερώς την οικονομία τους αν αυτό συμβεί».

«Το έκανα ήδη μία φορά με τον Πάστορα Μπράνσον», είπε ο πρόεδρος Τραμπ, προσθέτοντας ότι «Ελπίζω πως (ο Ερντογάν) θα ενεργήσει λογικά».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Μινεάπολη, ο Τραμπ είπε ακόμα πως «δεν ανησυχώ για τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που θέλουν να αποδράσουν γιατί θέλουν να πάνε στην Ευρώπη από όπου προήλθαν".

Ο αμερικανός πρόεδρος συνέχισε κατηγορώντας τη κυβέρνηση Ομπάμα για τη στήριξη που παρείχε στο PKK, το οποίο όπως τόνισε «είναι εχθρός της Τουρκίας εδώ και αιώνες».

«Κακή ιδέα η τουρκική εισβολή στη Συρία - Δεν υποστηρίζουμε»

Νωρίτερα σήμερα, σε επίσημη ανακοίνωση που είχε εκδώσει, ο Ντ. Τραμπ είχε αναφέρει πως οι «ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την επίθεση αυτή και έχουν καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι συγκεκριμένη επιχείρηση (στη Συρία) είναι μια κακή ιδέα», καλώντας παράλληλα την Άγκυρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την περιοχή και να προστατεύσει τις θρησκευτικές μειονότητες.

Λίγες ημέρες μετά το πράσινο φως που ο ίδιος έδωσε προαναγγέλλοντας την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τις περιοχές στις οποίες επιχειρεί η Τουρκία, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε να καταγγέλλει την εισβολή στη Συρία και μάλιστα όχι μέσω twitter αλλά επισήμως διά ανακοινώσεως του μέσω του Λευκού Οίκου.

Στην ανακοίνωσή μεταξύ άλλων σημείωνε πως είναι κακή ιδέα η εισβολή της Τουρκίας. Εν τούτοις αξίζει να σημειωθεί πως δεν λαμβάνει ξεκάθαρη θέση αρκούμενος να δηλώσεις πως «η Τουρκία έχει δεσμευτεί να προστατεύει τους πολίτες, να προστατεύει τις θρησκευτικές μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανών, και να διασφαλίζει ότι δεν θα λάβει χώρα καμία ανθρωπιστική κρίση»

Αναλυτικά, η γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρει: 

«Σήμερα το πρωί, η Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, εισέβαλε στη Συρία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστηρίζουν την επίθεση αυτή και έχουν καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι είναι μια κακή ιδέα. Δεν υπάρχουν αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή. Από την πρώτη μέρα που εισήλθα στην πολιτική σκηνή, κατέστησα σαφές ότι δεν επιθυμούσα να συμμετάσχω σε αυτούς τους ατελείωτους, ανόητους πολέμους - ειδικά εκείνους που δεν ωφελούν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Τουρκία έχει δεσμευτεί να προστατεύει τους πολίτες, να προστατεύει τις θρησκευτικές μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανών, και να διασφαλίζει ότι δεν θα λάβει χώρα καμία ανθρωπιστική κρίση - και κρατάμε αυτή τη δέσμευση. Επιπλέον, η Τουρκία είναι τώρα υπεύθυνη για να διασφαλίσει ότι όλοι οι μαχητές ISIS που κρατούνται αιχμάλωτοι θα παραμείνουν στη φυλακή και ότι το ISIS δεν ανασυσταθεί με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή.

Αναμένουμε από την Τουρκία να συμμορφωθεί με όλες τις δεσμεύσεις της και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση».