Τραμπ προς Κίνα: «Ισχυρή απάντηση» σε τυχόν «κινεζοποίηση» του Χονγκ Κονγκ

Τραμπ προς Κίνα: «Ισχυρή απάντηση» σε τυχόν «κινεζοποίηση» του Χονγκ Κονγκ

Στα άκρα ωθούνται για μια ακόμη φορά οι σχέσεις Ουάσινγκτον -Πεκίνου με αφορμή την απόφαση της κινεζικής ηγεσίας να αλλάξει το «status quo» του Χονγκ Κονγκ και να ενσωματώσει στο θεσμικό του πλαίσιο ένα νόμο για την εθνική ασφάλεια που ισχύει και στο εσωτερικό της κινεζικής επικράτειας. «Ο Λευκός Οίκος θα απαντήσει με ισχύ στο ενδεχόμενο που η Κίνα επιβάλλει στο Χονγκ Κονγκ την εφαρμογή νόμων που ισχύουν στη δική της επικράτεια», ήταν η απάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων εξερχόμενος από τον Λευκό Οίκο ο Τραμπ είπε «δεν ξέρω, γιατί κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι πρόκειται να γίνει, όμως αν κινηθούν στο Χονγκ Κονγκ, τότε η απάντηση μας θα είναι πολύ ισχυρή».

Η δήλωση Τραμπ έρχεται μερικές ώρες προτού ξεκινήσει αύριο η συνεδρίαση της Λαϊκής Συνέλευσης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας όπου και θα συζητηθεί το ζήτημα του Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε νωρίτερα το κρατικό πρακτορείο της Κίνας Xinhua και η «South China Morning Post», η πρόθεση του Πεκίνου να επιβάλει στο Χονγκ Κονγκ νόμο που ισχύει στο εσωτερικό της κινεζικής επικράτειας. 

Ουσιαστικά η κινεζική ηγεσία προσπαθεί να επιβάλλει τους νόμους που ισχύουν στην δική της επικράτεια για να αποκλειστεί κάθε μορφή αντιπολίτευσης και διαφορετικής άποψης στο συνταγματικό έγγραφο του Χονγκ Κονγκ το οποίο είναι γνωστό ως «Βασικός Νόμος».

Το καθεστώς του Χονγκ Κονγκ ως «ημι-αυτόνομης» περιοχής στο εσωτερικό της Κίνας αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης από τον πρώην αποικιακό κυβερνήτη του, τη Βρετανία, πριν το Λονδίνο παραδώσει το έδαφος στην Κίνα το 1997. Τότε η Βρετανία εξασφάλισε τη δέσμευση ότι το Χονγκ Κονγκ θα ξεκινήσει μια μετάβαση στην εκλογική δημοκρατία, κατοχυρώνοντας το συνταγματικό έγγραφο της περιοχής, τον «Βασικό Νόμο».