Τραμπ: Ο Ερντογάν δεν τήρησε την συμφωνία μας να απελευθερώσει τον πάστορα Μπράνσον

Τραμπ: Ο Ερντογάν δεν τήρησε την συμφωνία μας να απελευθερώσει τον πάστορα Μπράνσον

Ο Ντόναλντ Τραμπ νόμιζε ότι είχε συμφωνήσει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον και για αυτό τον λόγο μεσολάβησε προκειμένου να πειστεί το Ισραήλ να αποφυλακίσει μια υπήκοο Τουρκίας, πιστεύοντας ότι στη συνέχεια θα γινόταν το ίδιο και με τον Αμερικανό πάστορα.

Αυτό υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη που έδωσε στο Reuters, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία παραχώρηση στην Άγκυρα για να πετύχει τον στόχο αυτό. "Νομίζω ότι είναι πολύ λυπηρό αυτό που κάνει η Τουρκία. Νομίζω ότι κάνουν ένα φρικτό λάθος. Δεν θα υπάρξουν παραχωρήσεις", είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας από το οβάλ γραφείο, ο Τραμπ είπε ότι ο Ερντογάν ζητούσε την επιστροφή της γυναίκας αυτής από το Ισραήλ και για τον λόγο αυτό είχε ζητήσει την βοήθειά του για να μεσολαβήσει στον Νετανιάχου.

Οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί στα μέσα Ιουλίου στην σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Σε αντάλλαγμα, η Άγκυρα θα απελευθέρωνε τον Μπράνσον και άλλους Αμερικανούς υπηκόους. Ο Τραμπ είπε ότι ο ίδιος τήρησε τη δική του πλευρά της συμφωνίας.

"Έβγαλα αυτό το πρόσωπο έξω (από τη φυλακή). Ανέμενα από εκείνον (σ.σ. τον Ερντογάν) ότι θα άφηνε αυτόν τον αθώο και θαυμάσιο άνθρωπο και θαυμάσιο πατέρα και θαυμάσιο Χριστιανό". Πάντως, το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι ο Τραμπ είχε ζητήσει την αποφυλάκιση της Εμπρού Οζκάν, την οποία απέλασε στις 15 Ιουλίου. Η τουρκική κυβέρνηση από την πλευρά της διαψεύδει ότι είχε συμφωνήσει να απελευθερώσει τον Μπράνσον ως αντάλλαγμα.

"Συμπαθώ την Τουρκία. Συμπαθώ πάρα πολύ τον τουρκικό λαό. Μέχρι τώρα είχα πολύ καλή σχέση, όπως γνωρίζετε, με τον πρόεδρο. Τα πηγαίναμε πολύ καλά. Είχα μια πολύ καλή σχέση. Αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι μονόδρομος. Δεν είναι πλέον μονόδρομος για τις ΗΠΑ", κατέληξε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε στην ίδια συνέντευξη ότι δεν τον ανησυχεί οι δασμοί που επέβαλε στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία πλήξουν την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς έκανε "αυτό που ήταν το σωστό".