Τραμπ κατά Κίνας και Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Τραμπ κατά Κίνας και Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Επίθεση εναντίον της Κίνας και του Ιράν εξαπέλυσε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο προεδρεύει, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αφού κατηγόρησε το Πεκίνο για εμπλοκή στις μεσοπρόθεσμες εκλογές του Νοεμβρίου και την Τεχεράνη για χρηματοδότηση τρομοκρατών. 

 «Η Κίνα εμπλέκεται στις εκλογές μας γιατί δεν θέλει να κερδίσουμε, δεν θέλουν να κερδίσω εγώ γιατί είμαι ο μόνος πρόεδρος που τους πήγε κόντρα στο εμπόριο» δήλωσε σχετικά το ζήτημα της Κινεζικής εμπλοκής, ενώ αναφορικά με το Ιράν επανέλαβε ουσιαστικά τις χθεσινές του δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη είναι «νούμερο ένα σπόνσορας της τρομοκρατίας στον πλανήτη» και από την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία για τα πυρηνικά, «οι Ιράνοι εξοπλίζονται συνεχώς».

Παράλληλα ευχαρίστησε την Τουρκία για την συμφωνία της περιοχής του Ιντλίμπ, ενώ έπλεξε το εγκώμιο του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιόνγκ Ουν για την συμβολή του προς την αποπυρηνικοποίηση, τονίζοντας παράλληλα «ότι χρειάζονται πολλά βήματα ακόμα προς την πλήρη απαλλαγή του καθεστώτος από τα πυρηνικά».

Στηρίζει τη "λύση των δύο κρατών" στο Μεσανατολικό ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε σήμερα ότι επιθυμεί να υπάρξει μια "λύση των δύο κρατών" στο Μεσανατολικό, στην πιο σαφή μέχρι σήμερα δήλωση που έχει κάνει ότι η κυβέρνησή του θα μπορούσε να στηρίξει μια τέτοια εξέλιξη.

Μέχρι πρόσφατα η Ουάσινγκτον διαμήνυε ότι θα υποστήριζε αυτή τη λύση μόνο αν συμφωνούσαν και οι δύο πλευρές, τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι.

Στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Τραμπ είπε επίσης ότι θέλει να παρουσιάσει το ειρηνευτικό σχέδιο της κυβέρνησής του μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες. "Είναι το όνειρό μου να το κάνω αυτό πριν από τη λήξη της πρώτης θητείας μου", τον Ιανουάριο του 2021, πρόσθεσε.

"Μου αρέσει η λύση των δύο κρατών. Νομίζω ότι αυτό λειτουργεί καλύτερα... Αυτή είναι η αίσθηση που έχω", πρόσθεσε.

 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας συνάντησης με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν "θέλει την ειρήνη".

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι "συμβαίνουν πολλά πράγματα στα παρασκήνια" με τη Βόρεια Κορέα και προανήγγειλε ότι "σύντομα" θα υπάρξουν "καλές ειδήσεις". Ο Κιμ, πρόσθεσε, θέλει "την ειρήνη και την ευημερία" της χώρας του.

Παράλληλα ωστόσο, ο Τραμπ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να τηρήσει αυστηρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Πιονγκγιάνγκ.

Λίγο νωρίτερα, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τραμπ είπε ότι πρόκειται να συναντηθεί ξανά με τον Κιμ στο εγγύς μέλλον.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

AP Photo