Τραμπ κατά Κίνας, ΕΕ και Fed

Τραμπ κατά Κίνας, ΕΕ και Fed

Νέες επιθέσεις προς την Kίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατά την ομιλία του στο Economic Club της Νέας Υόρκης.

Ειδικότερα, ο αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στην εμπορική διένεξη με την Κίνα λέγοντας αρχικά πως θα μπορούσε σύντομα να επιτευχθεί μια συμφωνία. Ωστόσο, στη συνέχεια εξαπέλυσε τα πυρά προς το Πεκίνο λέγοντας ότι «από την είσοδο της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001 κανείς δεν χειραγώγησε καλύτερα ή εκμεταλλεύτηκε περισσότερο τις ΗΠΑ. Δεν θα πω τη λέξη "εξαπάτηση", αλλά κανείς δεν έχει εξαπατήσει περισσότερο από την Κίνα, αυτό θα το πω», ανέφερε. 

Η Κίνα «πεθαίνει να συνάψει μια συμφωνία, αλλά αυτό θα το αποφασίσουμε εμείς», είπε ακόμα, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τη προαναγγελθείσα συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, ο Ντόναντ Τραμπ, αφού υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διεξάγουν εμπόριο με όλες τις χώρες αρκεί να είναι δίκαιο και αμοιβαίο, είπε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ δύσκολη αγορά, πολλές φορές είναι πιο δύσκολη και από την Κίνα» και τόνισε ότι «η Ευρώπη θα έχει την ίδια μεταχείριση με την Κίνα πλέον, εάν μας βάζουν δασμούς θα τους βάζουμε και εμείς».

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέκρινε για ακόμα μία φορά την κεντρική τράπεζα της χώρας, την Fed.  «Αν είχαμε μια Fed που να συνεργάζεται μαζί μας, θα μπορούσατε να προσθέσετε μια αύξηση 25% σε καθέναν από τους αριθμούς του Dow Jones και του Nasdaq, σας το εγγυώμαι», δήλωσε ο Τραμπ.

«Όλοι όμως κάνουμε λάθη, έτσι δεν είναι;» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς να προσδιορίσει αν αναφέρεται στην επιλογή του να διορίσει πρόεδρο της Fed τον Τζερόμ Πάουελ ή την πορεία της νομισματικής πολιτικής του ακολούθησε η τράπεζα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι υποστήριξε ότι δεν έχει πρόβλημα να συναντά δικτάτορες, αρκεί αυτό να είναι επωφελές για τις ΗΠΑ.

«Συναντώ ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο: βασιλιάδες, βασίλισσες, πρωθυπουργούς, προέδρους και δικτάτορες, τους συναντώ όλους», είπε και πρόσθεσε ότι «όλος ο κόσμος θέλει να έρθει. Οι δικτάτορες, εντάξει, ελάτε, όσο αυτό είναι καλό για τις ΗΠΑ» ανέφερε γελώντας.