EE προς Μ. Βρετανία: Αυτή είναι η μόνη δυνατή συμφωνία - Δε θα πετύχετε καλύτερη

«Φρένο» σε όσους πιστεύουν ότι η Μεγάλη Βρετανία θα καταφέρει μια καλύτερη συμφωνία για το Brexit έβαλαν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που ενέκρινε επισήμως σε χρόνο ρεκόρ το «διαζύγιο». «Όσοι νομίζουν ότι αν απορρίψουν αυτή τη συμφωνία θα επιτύχουν μια καλύτερη, θα απογοητευτούν το επόμενο δευτερόλεπτο» τόνισε ο Γιούνκερ στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στο «Νησί».

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρότρυνε για άλλη μια φορά σήμερα το βρετανικό κοινοβούλιο να επικυρώσει την συμφωνία για το Brexit, η οποία φέρει την υπογραφή της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι.

“Είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Καλώ αυτούς που θα πρέπει να επικυρώσουν την συμφωνία στο βρετανικό κοινοβούλιο, να το λάβουν αυτό υπόψη τους. Πρόκειται για την καλύτερη συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο, την καλύτερη συμφωνία για την Ευρώπη και είναι η μοναδική συμφωνία που θα μπορούσε να επιτευχθεί,” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, είπε ότι υπάρχει ικανοποίηση από τη συμφωνία της αποχώρησης, τόνισε όμως ότι αυτή είναι μια "θλιβερή" και "τραγική" στιγμή για την ΕΕ και τη Μ. Βρετανία. «Τώρα το Βρετανικό Κοινοβούλιο είναι αυτό που πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία», είπε και ξεκαθάρισε ότι «όσοι νομίζουν ότι αν απορρίψουν αυτή τη συμφωνία θα επιτύχουν μια καλύτερη, θα απογοητευτούν το επόμενο δευτερόλεπτο».

Την πεποίθηση ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει να διανύσει το δύσκολο δρόμο της επικύρωσης από το εθνικό κοινοβούλιο εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

O κ. Τουσκ τόνισε ωστόσο ότι ανεξαρτήτως πως θα τελειώσουν όλα Ευρωπαϊκή Ένωση και Μεγάλη Βρετανία θα «παραμείνουν φίλοι».

«Δεδομένων των συνθηκών αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία», ανέφερε από την πλευρά του ο Μισέλ Μπαρνιέ. «Εργαστήκαμε εποικοδομητικά με το Ηνωμένο Βασίλειο για να την επιτύχουμε. Ποτέ εναντίον του. Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί», πρόσθεσε. «Παραμένουμε σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι με το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι η σημερινή συμφωνία δημιουργεί την απαραίτητη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, για τη μελλοντική τους σχέση. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία, πρώτα από όλα διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που μένουν στη Βρετανία και των Βρετανών πολιτών που μένουν στην ΕΕ.