Τούρκος υπ. Άμυνας: Δεν θα επιτρέψουμε να παραβιάσουν τη γαλάζια πατρίδας μας

Τούρκος υπ. Άμυνας: Δεν θα επιτρέψουμε να παραβιάσουν τη γαλάζια πατρίδας μας

Τη σκυτάλη των προκλήσεων, μετά τον Τ. Ερντογάν, πήρες ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της σε Αιγαίο, Κύπρο και Μεσόγειο.

Όπως μεταδίδει η hurriyet, ο Ακάρ τόνισε σε ομιλία του, ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει ποτέ, οι συνομιλητές της να παραβιάσουν το δίκαιο, τα ιστορικά δικαιώματα και τα συμφέροντά της χώρας στη θάλασσα της, στη «γαλάζια πατρίδα της» και πρόσθεσε πως «όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν έχει καμία τύχη επιτυχίας κάποιο σχέδιο στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο στο οποίο δεν συμμετέχει η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Σε αυτό το πλαίσιο το πιο σημαντικό ζήτημα ασυμφωνίας που θα καθορίσει την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το θέμα του καθορισμού των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, πρόσθεσε.

Επίσης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κατά την παρενόχληση του Μπαρμπαρός πρόσφατα από τους Έλληνες φάνηκε για μια φορά ότι αυτό το πρόβλημα γίνεται όλο και πιο βαθύ. Παρά την θετική, ειρηνική και εποικοδομητική στάση μας, οι εφαρμογές οι οποίες περιορίζουν τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο αυξάνουν την ένταση στην περιοχή»

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μας και οι ναυτικές δυνάμεις μας, όλοι μας, δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν αυτές οι προβοκάτσιες. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα και δικαιώματά μας», ξεκαθάρισε και σημείωσε ότι «σε αυτό το πλαίσιο το Μπαρμπαρος και ο Πορθητής μας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στις περιοχές θαλάσσιας αρμοδιότητας μας με τη συνοδεία των πολεμικών μας δυνάμεων».