Τούρκος πρόεδρος αμυντικής βιομηχανίας: Η Τουρκία μπορεί να αγοράσει ρωσικά μαχητικά

Τούρκος πρόεδρος αμυντικής βιομηχανίας: Η Τουρκία μπορεί να αγοράσει ρωσικά μαχητικά

Η Τουρκία μπορεί να αγοράσει ρωσικά μαχητικά Su-35 και Su-57 εάν οι ΗΠΑ «παγώσουν» την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16, δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών, Ισμαήλ Ντεμίρ σε τηλεοπτικό σταθμό μια ημέρα μετά τους ισχυρισμούς Ερντογάν ότι η Ουάσιγκτον κάλεσε την Άγκυρα να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 ως ανταπόδοση για την επένδυσή της στο πρόγραμμα F-35.

«Εάν η διαδικασία [αγορά και αναβάθμιση F-16] δεν φέρει αποτελέσματα, τότε η Τουρκία δεν θα μείνει χωρίς εναλλακτικές λύσεις. Εάν είναι απαραίτητο, το θέμα των Su-35 και Su-57 μπορεί να ανοίξει ανά πάσα στιγμή. Η βιομηχανία μας θα το κάνει τα πάντα για να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας, και αν χρειαστεί κάτι επιπλέον, τότε μπορούμε πάντα να βρούμε μια διέξοδο», είπε ο Ντεμίρ στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 7, σύμφωνα με το sputniknews.com.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό μέσο, την περασμένη εβδομάδα, το τουρκικό προεδρικό γραφείο δήλωσε ότι η Άγκυρα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προσθέσει περισσότερα F-16 στον αεροπορικό της στόλο στη θέση των πιο προηγμένων F-35 μετά την απομάκρυνσή του από το κοινό πρόγραμμα μαχητικών επιθέσεων F-35.

Σύμφωνα με το ρωσικό μέσο, η αντιπαλότητα μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας ξεκίνησε αφού η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να αγοράσει ρωσικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας S-400.

Σε απάντηση, η Ουάσινγκτον ακύρωσε την πώληση αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία λόγω ισχυρισμών ότι μπορεί να αποκαλύψει στρατιωτικά μυστικά στη Ρωσία.