Τούρκος καθηγητής: Ο Ερντογάν ασκεί δημόσιο επεκτατισμό σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

Τούρκος καθηγητής: Ο Ερντογάν ασκεί δημόσιο επεκτατισμό σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

Για δημόσιο επεκτατισμό της Τουρκίας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο κάνει λόγο σε άρθρο του ο Τούρκος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Mεχμέτ Εφέ Τσαμάν, ο οποίος τονίζει πως παράλληλα με τις προκλητικές ενέργειες της γειτονικής χώρας σε βάρος της Ελλάδας, η Τουρκία «εκτρέφει τα υπολείμματα της ISIS χρησιμοποιώντας τα σε Λιβύη και Καραμπάχ».

Πιο αναλυτικά, ο Τσαμάν που διαμένει μόνιμα στον Καναδά και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Newfoundland, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα tr724.com υποστηρίζει ευθέως πως η Τουρκία χρησιμοποιεί νέο-οθωμανική, ισλαμοφασιστική και εθνικιστική ρητορική, ασκώντας παράλλγηλα ασκεί δημόσιο επεκτατισμό σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο Πέλαγος».

Ο Τσαμάν, που αποτελεί σφοδρό επικριτή της τουρκικής κυβέρνησης και προσωπικά του Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών στα Κατεχόμενα της Κύπρου και τη νίκη του εθνικιστή Ερσίν Τατάρ, ο Τούρκος καθηγητής υπογράμμισε πως «σήμερα η Τουρκία μέρα με την μέρα χρησιμοποιεί επεκτατική, νεοοθωμανική, ισλαμοφασιστική και εθνικιστική ρητορική.

«Η Τουρκία είναι στην θέση ενός παίχτη που στην Συρία εκτρέφει τα υπολείμματα της ISIS, χρησιμοποιώντας τα εκεί που πιστεύει πως είναι πίσω αυλή της, στέλνει αυτούς τους παραστρατιωτικούς τρομοκράτες σε Λιβύη και Καραμπάχ, προσπαθεί να ελέγξει περιοχές σε Συρία και Ιράκ, βομβαρδίζει δημόσια οικισμούς και άλλες παραστρατιωτικές ομάδες σε άλλες χώρες και ασκεί δημόσιο επεκτατισμό στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος», αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του ο Μ. Τσαμάν.