Τούρκος κατάσκοπος: Διατάχθηκα να δολοφονήσω Αυστριακή πολιτικό

Τούρκος κατάσκοπος: Διατάχθηκα να δολοφονήσω Αυστριακή πολιτικό

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί ο ισχυρισμός ενός τούρκου κατασκόπου, σύμφωνα με τον οποίο εκβιαζόταν από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, προκειμένου να δολοφονήσει την αυστριακή βουλευτή κουρδικής καταγωγής, Μπεριβάν Ασλάν.

Ο Φεγιάζ Οζτούρκ, ο οποίος είναι Ιταλός πολίτης τουρκικής καταγωγής και βρίσκεται υπό κράτηση στην αυστριακή αστυνομία, ισχυρίστηκε ότι στόχος της επιχείρησης ήταν να διασφαλίσει ότι η Ασλάν και άλλοι πολιτικοί "να πάρουν το μήνυμα".

Αστυνομική έκθεση, που διέρρευσε στα αυστριακά μέσα ενημέρωσης και "ελήφθη" από την εφημερίδα Daily Telegraph, περιγράφει λεπτομερώς τους ισχυρισμούς του τούρκου κατασκόπου. Εκτός της Ασλάν στους στόχους φέρεται να ήταν και ο Πέτερ Πιλτς, πολιτικός της αντιπολίτευσης.

Ο δικηγόρος του τούρκου, Ντάνιελ Μότσα, επιβεβαίωσε ότι ο άντρας κατηγορείται για κατασκοπεία για ξένο κράτος και ότι παραδόθηκε στην αστυνομία, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει την έρευνα.

Ο Οζτούρκ είχε προσπαθήσει να παραδοθεί σε αστυνομικό τμήμα στο Γκρατς της Αυστρίας, τον Απρίλιο, αλλά απομακρύνθηκε λόγω των κανόνων του κορονοϊού.

Το εν λόγω αστυνομικό τμήμα, του έδωσε έναν αριθμό τηλεφώνου του γραφείου της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στη Βιέννη και η υπόθεσή του αφέθηκε ανοιχτή μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η Τουρκία αρνείται τους ισχυρισμούς του Οζτούρκ και λέει ότι δεν έχει δεσμούς με το κράτος.

Τον Σεπτέμβριο η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος ενός ατόμου που ομολόγησε ότι διενεργούσε κατασκοπεία για τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ οι αρχές ερευνούν και άλλες ύποπτες κατασκοπευτικές δραστηριότητες.

Η Αυστρία ανακάλυψε πως τουλάχιστον 30 Αυστριακοί κρατούνταν στην Τουρκία στο διάστημα 2018-2020 μετά την είσοδό τους στη χώρα και έχει ενδείξεις πως οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες προσπάθησαν να τους στρατολογήσουν, όπως είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.