Σκληρή ανακοίνωση τουρκικού ΥΠΕΞ εναντίον Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου

Σκληρή ανακοίνωση τουρκικού ΥΠΕΞ εναντίον Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου

Κανένα νόημα δεν έχει το ανακοινωθέν το κοινό ανακοινωθέν της Τριμερούς Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, υποστηρίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι περιέχει αβάσιμους και διαστρεβλωμένους ισχυρισμούς εναντίον της Τουρκίας, τους οποίος απορρίπτει.

 

«Δεν έχει κανένα νόημα και αξία η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την τριμερή που πραγματοποίησαν Αίγυπτος, Ελλάδα και 'ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου' στις 8 Οκτωβρίου στο Κάιρο και η οποία περιέχει αβάσιμους ισχυρισμούς εναντίον της χώρας μας», αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί την οριοθέτηση θαλάσσιων αρμοδιοτήτων με όλες τις χώρες της περιοχής εκτός της «ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου», όπως αποκαλεί την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας πως σε αυτή την περίπτωση οι συνομιλίες επί του θέματος πρέπει να γίνονται μεταξύ «ε/κ διοίκησης», κατά την έκφρασή του, και Τ/κ.

«Αυτή η ανακοίνωση είναι το τελευταίο παράδειγμα της εκμετάλλευσης από το δίδυμο Ε/κ - Ελλάδας των χωρών της περιοχής στο πλαίσιο της μαξιμαλιστικής και αδιάλλακτης εθνικής πολιτικής τους ενάντια στο διεθνές δίκαιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Υποστηρίζεται δε ότι «η Τουρκία από την αρχή μέχρι σήμερα κατέβαλε προσπάθειες καλής βούλησης για το Κυπριακό και επέδειξε ισχυρή βούληση για τη λύση. Όλοι γνωρίζουν ποιά πλευρά απέρριψε το σχέδιο Ανάν το 2004 και ποια πλευρά σηκώθηκε από το τραπέζι της Διάσκεψης για το Κυπριακό που τελείωσε στο Κραν Μοντάνα το 2017».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, «όσο το δίδυμο Ε/κ - Ελλάδας δεν αλλάζει την νοοτροπία η οποία αγνοεί τους Τ/κ, δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητά τους και τους βλέπει ως μειονότητα, το Κυπριακό θα συνεχίσει να παραμένει άλυτο» το οποίο τονίζει ότι «η αιτία που οι διαπραγματεύσεις είναι ανεπιτυχείς εδώ και 50 χρόνια είναι αυτή η νοοτροπία».

«Από την άλλη η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες για την δημιουργία στην ανατολική Μεσόγειο και όλες τις θάλασσες ενός βιώσιμου και δίκαιου καθεστώτος που να μπορεί να γίνει αμοιβαία αποδεκτό και να παρακολουθεί τα δίκαια και τα συμφέροντα όλων των πλευρών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

«Οι μαξιμαλιστικές πολιτικές του διδύμου Ε/κ - Αιγύπτου, οι οποίες παραβλέπουν την αρχή της 'δικαιοσύνης' που είναι μια από τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας των ΗΕ είχαν και στο παρελθόν δημιουργήσει αρνητικά αποτελέσματα και εναντίον της Αιγύπτου στο θέμα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων. Φαίνεται ότι η Αίγυπτος παραβλέπει ότι το δίδυμο Ε/κ - Ελλάδας εκμεταλλεύεται αυτή την κατάσταση”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι “η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα δικά της δικαιώματα και τα δικαιώματα των Τ/κ στην ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με όλες τις χώρες της περιοχής πλην της 'ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου' την οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων στην ανατολική Μεσόγειο με δίκαιο τρόπο».

«Όσο για την 'ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου', συνομιλητής της είναι οι Τ/κ. Η πρόταση των Τ/κ για συνεργασία στις 13 Ιουλίου 2019 είναι μια ευκαιρία για που πρέπει να αξιολογηθεί για την επίλυση του ζητήματος των υδρογονανθράκων που αποτελεί θέμα της Κύπρου», υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Τέλος, η Τουρκία με την ανακοίνωσή της, ισχυρίζεται πως και οι τρεις χώρες υποστηρίζουν τις θέσεις των Κούρδων της Συρίας και τις κατηγορεί πως στηρίζουν την τρομοκρατία «Επίσης αρνούμαστε ξεκάθαρα όλες τις αβάσιμες κατηγορίες που υπάρχουν στο ανακοινωθέν  εναντίον στη χώρα μας στο ζήτημα της Συρίας. Η Τουρκία ως χώρα η οποία έχει επηρεαστεί από την τρομοκρατία περισσότερο από όλες τις χώρες  δεν θα διστάσει να  συνεχίζει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εθνική της ασφάλεια τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο. Κι αυτό το αποδεικνύει με την επιχείρηση την οποία ξεκίνησε σήμερα. Απέχει από την πραγματικότητα η ρητορική που κάνει αναφορά για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας από τα μέρη τα οποία υπηρετούν στην διαχωριστική γραμμή της τρομοκρατικής οργάνωσης PYD-YPG. Οι κύκλοι οι οποίοι εξυπηρετούν το στόχο του διαμελισμού της Συρίας και το κάνουν αυτό μέσω τρομοκρατικών οργανώσεων θα πρέπει άμεσα να αλλάξουν στάση στο ζήτημα αυτό», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.