7ος χρόνος, ημέρα 2222η
Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021

Τουρκική εφημερίδα: «Νέρωνας» ο Ερντογάν

Τουρκική εφημερίδα: «Νέρωνας» ο Ερντογάν

Σφοδρή επίθεση κατά του Τούρκου προέδρου εξαπολύει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα BirGun καθώς η τουρκική οικονομία κλυδωνίζεται, με τις τιμές στα καταναλωτικά αγαθά να αυξάνονται από τη μια μέρα στην άλλη, ενώ κάποια από αυτά πωλούνται με δελτίο. Η τουρκική εφημερίδα περιγράφει ως «Νέρωνα» τον Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι βάζει μπροστά τις προσωπικές του οικονομικές θεωρίες.

Βέβαια στον αντίποδα του τουρκικού Τύπου δεν υπάρχει καμία αναφορά, αφού τα κυβερνητικά φύλλα δεν λένε τίποτα για την δυσβάστακτη κατάσταση της οικονομίας που επικρατεί.

«Ο Ερντογάν πρέπει να αλλάξει πορεία… χθες, γιατί η τουρκική οικονομία κινδυνεύει με υπερπληθωρισμό», είναι το συμπέρασμα έκτακτων αναλύσεων μεγάλων επενδυτικών οίκων για τη νομισματική κρίση στην Τουρκία, με τον διάσημο οικονομολόγο Στηβ Χάνκε, καθηγητή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins της Βαλτιμόρης, να εκτιμά ότι η τουρκική λίρα έχει εισέλθει σε θανάσιμο φαύλο κύκλο.

Είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια πτώση των τελευταίων 20 ετών για το τουρκικό νόμισμα και θυμίζει τις συνθήκες που οδήγησαν στο ΔΝΤ, πριν αναλάβει την εξουσία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά την ακαριαία υποτίμηση στις συναλλαγές της Τρίτης, η τουρκική λίρα ανακάμπτει ελαφρώς σήμερα στις 12,39 λίρες/δολάριο, όταν χθες έφτασε έως τις 13,21 λίρες/δολάριο.

Η Societe Generale προειδοποιεί για «υπερπληθωρισμό» και χρηματοπιστωτική κρίση στην Τουρκία, όσο παραμένουν χαμηλά τα επιτόκια καθώς η έλλειψη εμπιστοσύνης στο νόμισμα θα οδηγήσει σε μαζική φυγή καταθετών και επενδυτών από την τουρκική λίρα.