Τουρκία: Θα «απαντήσουμε κατάλληλα» στα κυπριακά εντάλματα

Τουρκία: Θα «απαντήσουμε κατάλληλα» στα κυπριακά εντάλματα

Ανακοίνωση σε υψηλούς τόνους εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω της πρόθεσής της να προχωρήσει σε διεθνή εντάλματα σύλληψης όλων όσοι συμμετέχουν σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μέσω του εκπροσώπου του, Χαμίτ Ακσόι, το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει πως η απόφαση αυτή δεν συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο καθώς δεν έχουν καθοριστεί τα θαλάσσια σύνορα και τονίζει ότι η Άγκυρα θα «δώσει την κατάλληλη απάντηση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Παρακολουθούμε στενά τα δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με τις πληροφορίες για εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η ελληνοκυπριακή διοίκηση για τους υπαλλήλους του γεωτρύπανου μας Φατίχ και όσων μελών εταιρειών συνεργάζονται με την ΤPAO (τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου.

Aν αληθεύει η απόφαση αυτή της ελληνοκυπριακής πλευράς, που παραβιάζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και τους αγνοεί, τότε δεν θα έχει καμία ισχύ για εμάς. Και κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολία πως θα δώσουμε την κατάλληλη απάντηση αν το τολμήσουν.

Είναι επίσης ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο μια τέτοια ενέργεια σε μια περιοχή που αποκαλείται «εθνική» σε μια θαλάσσια περιοχή την οποία η ελληνοκυπριακή διοίκηση ισχυρίζεται ότι της ανήκει, κάτι που δεν προκύπτει από το διεθνές δίκαιο.

Ως εκ τούτου, θα ξεκινήσουμε τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες σε συνεργασία με όλα τα σχετικά θεσμικά όργανα.

Οι προσπάθειες της ελληνοκυπριακής διοίκησης να σταματήσει τις εργασίες μας στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα μας με τέτοιες μεθόδους δεν θα αποδώσουν αποτελέσματα.

Η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματα τόσο της δικής της υφαλοκρηπίδας, όσο και του ισότιμου εταίρου της (σ.σ. του ψευδοκράτους) για την εξερεύνηση των πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού και για την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, με δραστηριότητες γεώτρησης, που είχαν προγραμματιστεί και θα συνεχιστούν επιδιώκει με αποφασιστικότητα».