Τουρκία: Σενάρια για επαναφορά της θανατικής ποινής - Οι δηλώσεις Ερντογάν για αυστηρότερες ποινές

Τουρκία: Σενάρια για επαναφορά της θανατικής ποινής - Οι δηλώσεις Ερντογάν για αυστηρότερες ποινές

Η Τουρκία θα επανεξετάσει την απόφαση του 2004 να καταργήσει τη θανατική ποινή, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας το Σάββατο, αφότου ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανέφερε και πάλι το θέμα με αφορμή τις πυρκαγιές αυτής της εβδομάδας.

Η θανατική ποινή απορρίφθηκε από το σύνταγμα στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του Ερντογάν. Όμως, έπειτα από μια πυρκαγιά, που θεωρήθηκε εσκεμμένη, η οποία κατέστρεψε πάνω από 11.000 στρέμματα στις ακτές του Αιγαίου, ο Ερντογάν είπε ότι απαιτείται σκληρότερη δικαιοσύνη.

Οι αρχές δήλωσαν ότι ο ύποπτος που συνελήφθη για τη φωτιά παραδέχτηκε ότι την προκάλεσε. Η φωτιά, σε δάσος κοντά στη Μαρμαρίδα, τέθηκε υπό έλεγχο, δήλωσαν οι αρχές το Σάββατο.

Αφού επισκέφθηκε τη σκηνή την Παρασκευή, ο Ερντογάν είπε ότι η τιμωρία για το κάψιμο των δασών θα πρέπει να είναι «εκφοβιστική και αν πρόκειται για θανατική ποινή, είναι θανατική ποινή».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην ανατολική πόλη Agri το Σάββατο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ είπε ότι τα σχόλια του προέδρου "είναι οδηγίες προς εμάς".

«Ξεκινήσαμε να το επεξεργαζόμαστε ως υπουργείο», είπε ο Μποζντάγκ, προσθέτοντας ότι η τρέχουσα τιμωρία για τους εμπρησμούς ήταν 10 χρόνια φυλάκιση, που μπορεί να αυξηθεί σε ισόβια εάν αποτελεί μέρος οργανωμένου εγκλήματος.