Τουρκία: Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ενέκρινε τη στρατιωτική συνεργασία Άγκυρας - Τρίπολης

Τη στρατιωτική συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, η οποία προβλέπει την ανάπτυξη, το σχεδιασμό και την πραγματοποίηση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων στη Λιβύη, χρησιμοποιώντας μάλιστα εξοπλισμό, όπλα, κτίρια αλλά και βάσεις εκπαίδευσης της αφρικανικής χώρας, καθώς και την ανταλλαγή στρατιωτικού προσωπικού, υλικών και εξοπλισμού, ενέκρινε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Βουλής.

Με δηλώσεις του στο Τουρκικό Πρακτορείο Anatolu ειδικός απεσταλμένος της Τουρκίας στη Λιβύη, Emrullah Isler, υποστήριξε  ότι το σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας έθεσε τέλος σε όσους προσπαθούν να αγνοήσουν την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο.

«Με αυτή την κίνηση, η Τουρκία μπήκε στο ταμπλό στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία έδειξε ότι είναι «παίκτης» στην περιοχή», σημείωσε ο Isler και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι ένα βήμα που έχουμε πάρει εναντίον εκείνων που ήταν άδικοι προς την Τουρκία».

Με την έγκρισή του από την Επιτροπή, αναμένεται να επικυρωθεί και από το τουρκικό κοινοβούλιο και να γίνει νόμος του κράτους.

Σύμφωνα με το Anatolu, επιδιώκοντας να «εδραιώσει τις σχέσεις και να αναπτύξει τη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, η συμφωνία περιλαμβάνει αυξημένη συνεργασία και ανταλλαγή προσωπικού, υλικού, εξοπλισμού, συμβουλευτικών υπηρεσιών και εμπειριών μεταξύ των δύο πλευρών».

Επίσης, αναφέρει ότι «παρέχει επίσης υποστήριξη από την Τουρκία, για τη δημιουργία μιας δύναμης ταχείας αντίδρασης, για την αστυνομία και το στρατό στη Λιβύη, καθώς και ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της πληροφόρησης και της αμυντικής βιομηχανίας, μεταξύ άλλων».

Τέλος, το Anatolu υπενθυμίζει ότι μετά τη συμφωνία για στρατιωτική συνεργασία, «ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πρόσφατα ότι η Άγκυρα ενδέχεται να εξετάσει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, εάν η κυβέρνηση της Λιβύης υποβάλει αίτημα».