Τουρκία: Επιτυχής η δοκιμασία για το νέο πολεμικό drone Alpagu

Τουρκία: Επιτυχής η δοκιμασία για το νέο πολεμικό drone Alpagu

Το νέο τουρκικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (drone) Alpagu, που αναπτύχθηκε από την πολεμική βιομηχανία της γείτονας χώρας πραγματοποίησε με επιτυχία τη δοκιμαστική πυροδότησή του. Το Alpagu διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη, δυνατότητες επεξεργασίας εικόνας και τη δυνατότητά να πετυχαίνει στόχους με υψηλή ακρίβεια.

Σε δημοσίευμά της η hurriyetdailynews αναφέρει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία, το Alpagu, που ζυγίζει λιγότερο από 2 κιλά μαζί με τα εκρηκτικά, «πέτυχε τον στόχο του με πλήρη ακρίβεια στη δοκιμαστική εκτόξευση που πραγματοποιήθηκε στο Σκοπευτήριο Ακσαράι».

«Αμέσως μετά την απογείωσή του, το Alpagu ακολούθησε τον στόχο χρησιμοποιώντας το λογισμικό αναζήτησης βάσει εικόνας και, χωρίς να γίνει αντιληπτό ως την τελευταία στιγμή, έπεσε πάνω του και τον κατέστρεψε κάνοντας χρήση των εκρηκτικών που φέρει», συνεχίζει η ανακοίνωση για το drone που κατασκεύασε η τουρκική STM.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, το drone έχει σχεδιαστεί τόσο για αναγνώριση όσο και για να πλήττει στόχους με μεγάλη ακρίβεια, μπορεί να το χειριστεί ένας μόνο στρατιώτης αλλά και μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα.

Παρά το μικρό του μέγεθος και βάρος, το Alpagu φέρνει αρκετά εκρηκτικά για να εξουδετερώσει τους στόχους, μπορεί να λειτουργήσει σε πολύ μεγάλες αποστάσεις και μπορεί εύκολα να μεταφερθεί και να χρησιμοποιηθεί από έναν μόνο στρατιώτη, σημειώνει η hurriyetdailynews.

Εκτός από τις ανώτερες δυνατότητές του, το Alpagu έχει την ικανότητα να χρησιμοποιείται μαζικά, αλλά και να τοποθετείται σε διάφορες πλατφόρμες. Έχει εκδόσεις και για τοποθέτηση πάνω σε θωρακισμένα οχήματα. Επίσης, αναφέρει ότι η STM σχεδιάζει μακρύτερης εμβέλειας του Alpagu.