Τουρκία: Απορρίφθηκε νέα αίτηση αποφυλάκισης του πάστορα Μπράνσον

Τουρκία: Απορρίφθηκε νέα αίτηση αποφυλάκισης του πάστορα Μπράνσον

Η Τουρκία αρνήθηκε και πάλι να άρει τον κατ'' οίκον περιορισμό του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον, δήλωσε ο δικηγόρος του, Ισμαήλ Τζεμ Χαλαβούρτ.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο δικηγόρος του πάστορα είχε καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σμύρνης. Μετά την αξιολόγηση της απόφασης, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα και αποφάσισε να διατηρηθεί ο «κατ''οίκον περιορισμός και η απαγόρευση εξόδου» του Μπράνσον.

Το 2ο Ποινικό Δικαστήριο είχε απορρίψει το αίτημα στις 15 Αυγούστου και στη συνέχεια ο δικηγόρος του πάστορα κατέθεσε αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ακόμη, ο Χαλαβούρτ δήλωσε πως θα καταθέσει και πάλι προσφυγή σε δύο εβδομάδες. 

Η υπόθεσή του βρίσκεται τώρα στο κέντρο της διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ που έχει προκαλέσει την κατάρρευση της τουρκικής λίρας.

Αφού έγινε γνωστή η είδηση, η ισοτιμία της λίρας, η οποία έχει χάσει φέτος περίπου το 40% της αξίας της, έπεσε στις 6,21 λίρες στο δολάριο, από τις 6,04 που ήταν προηγουμένως.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας εξαιτίας αυτής της υπόθεσης, είχαν απειλήσει σήμερα ότι θα επιβάλουν και νέες, αν ο πάστορας δεν απελευθερωθεί.

Ο Μπράνσον, ο οποίος ζει στην Τουρκία πάνω από δύο δεκαετίες, κατηγορείται ότι βοήθησε τους υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος στην γειτονική χώρα. Επίσης, κατηγορήθηκε ότι υποστήριξε το παράνομο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο χαρακτηρίστηκε ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και τις ΗΠΑ.

Ο πάστορας βρίσκεται σε κατ ''οίκον περιορισμό από τις 25 Ιουλίου. Το δικαστήριο όρισε ως όρο να φοράει ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι και του επέβαλε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.