Τουρκία: «Αποκαλυπτήρια» την Τετάρτη για το κόμμα Μπαμπατζάν

Τουρκία: «Αποκαλυπτήρια» την Τετάρτη για το κόμμα Μπαμπατζάν

Την Τετάρτη αναμένεται να γίνουν τα αποκαλυπτήρια του κόμματος του άλλοτε κορυφαίου στελέχους των κυβερνήσεων Ερντογάν και συνιδρυτή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Αλί Μπαμπατζάν.

Ο Μπαμπατζάν ο οποίος υπήρξε υπουργός Οικονομικών την περίοδο ανάπτυξης η οποία οδήγησε στον τριπλασιασμό του τουρκικού ΑΕΠ μετά την οικονομική κρίση του 2001, θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως η πλέον αξιόπιστη λύση για να αντικαταστήσει τον Ερντογάν στην εξουσία και να αποκαταστήσει την κανονικότητα στην Τουρκία. Με βάση το προφίλ του Μπαμπατζάν το κόμμα φιλοδοξεί να κινηθεί προς το κέντρο και στοχεύει προς το πιο φιλοευρωπαικο κοινό.

Το κόμμα αυτό, φέρεται να έχει τη στήριξή του άλλοτε προέδρου της Δημοκρατίας Αμπντουλά Γκιουλ. Ο τελευταίος ως Πρόεδρος Δημοκρατίας παρότι διαφώνησε με επιλογές του πρωθυπουργού τότε Ταγίπ Ερντογάν, είχε αποφύγει να τις εκφράσει δημόσια. Παρόλα αυτά, όπως και ο άλλοτε υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου άσκησε σφοδρή κριτική την περασμένη άνοιξη στον Ερντογάν με αφορμή τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και την διάλυση του κράτους δικαίου.

AP Photo/Jose Luis Magana