Τουρκία: Αλλαγές στην κεντρική τράπεζα φέρνει ο Ερντογάν

Τουρκία: Αλλαγές στην κεντρική τράπεζα φέρνει ο Ερντογάν

«Η Τουρκία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα αν η κεντρική τράπεζα της χώρας δεν «αναθεωρηθεί» πλήρως, μετά την αποπομπή του διοικητή της Μουράτ Τσετινκαγια», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Haberturk.

Κατά τον ίδιο, ο πρώην διοικητής της κεντρικης τράπεζας της Τουρκίας έχει λάβει αποφάσεις για τις οποίες πληρώθηκε υψηλό τίμημα, ενώ δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη ούτε επικοινωνούσε καλά με την αγορά.

«Η κεντρική τράπεζα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στον χρηματοοικονομικό πυλώνα της οικονομίας», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας. «Αν δεν την αναθεωρήσουμε πλήρως, αν δεν την βάλουμε σε σταθερά θεμέλια, μπορεί να αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα». «Το σημαντικότερο είναι ότι δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη στις αγορές. Η επικοινωνία του με τις αγορές δεν ήταν καλή», είπε αναφερόμενος στον κ. Τσετινκαγια.

Την ίδια ώρα, η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου υποχώρησε τη Δευτέρα, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την ανεξαρτησία του θεσμού.

Σημειώνεται ότι ο Τσετίνκαγια αντικαταστάθηκε από τον υποδιοικητή του Μουράτ Ουισάλ με διάταγμα του προέδρου Ερντογάν, το οποίο δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης το πρωί του Σαββάτου. Επίσημη αιτιολογία για την απομάκρυνσή του δεν δόθηκε, ωστόσο κυβερνητικές πηγές ανέφεραν την απογοήτευση του Ερντογάν σχετικά με τη δυσκολία της τράπεζας να διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς σε 24% από τον Σεπτέμβριο ώστε να στηρίξει τη λίρα, ακόμη και όταν η οικονομία έπεσε σε ύφεση.