Τουρκία: Ακυρώθηκε η απαλλαγή του Καβαλά για την υπόθεση του πάρκου Γεζί

Τουρκία: Ακυρώθηκε η απαλλαγή του Καβαλά για την υπόθεση του πάρκου Γεζί

Τουρκικό εφετείο ακύρωσε την αρχική αθωωτική απόφαση δικαστηρίου για τον επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά όσον αφορά τον φερόμενο ρόλο του στις διαμαρτυρίες του Πάρκου Γεζί το 2013.

Πέρυσι, οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν από κατηγορίες που συνδέονται με τις ταραχές στο πάρκο το 2013, ωστόσο το τουρκικό εφετείο υποστήριξε σήμερα ότι ο Οσμάν Καβαλα είχε ενεργό συμμετοχή χρηματοδοτώντας τους διαδηλωτές. 

Σημειώνεται πως την άνοιξη του 2013 χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα διαδήλωναν κατά της αυταρχικής πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν και του κόμματός του AKP. Αριστεροί, εθνικιστές, οπαδοί ποδοσφαίρου, Κούρδοι, γυναίκες με μαντήλα – η τουρκική κοινωνία σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας. Αφορμή για τις διαδηλώσεις ήταν τα οικοδομικά σχέδια της κυβέρνησης σε ένα πάρκο κοντά στη γνωστή πλατεία Ταξίμ. Ο Ερντογάν ήθελε να μετατρέψει ένα πρώην οθωμανικό στρατόπεδο -που κατεδαφίστηκε το 1940- μεταξύ άλλων και σε εμπορικό κέντρο.

Οι διαδηλωτές κατέλαβαν το πάρκο και κατασκήνωσαν με σκηνές μέρα-νύχτα στο χώρο. Ο Καβαλά γνωστός και σεβαστός στους κύκλους των διανοητών εκτός και εντός Τουρκίας για το έργο του, κατέβηκε και αυτός στους δρόμους, φέρνοντας γλυκά και μάσκες στους διαδηλωτές. Αυτά ήταν και τα πειστήρια βάση των οποίων κατηγορείται από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι χρηματοδότησε τις διαδηλώσεις. 

Η υπόθεση του Τούρκου επιχειρηματία έχει κινήσει το διεθνές ενδιαφέρον δεδομένου ότι είναι γνωστός για τη φιλανθρωπική του δράση, την υποστήριξη πολιτιστικών προγραμμάτων κυρίως όσον αφορά σε θέματα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, του Κουρδικού και της αρμενοτουρκικής συμφιλίωσης. 

Εκτός της συγκεκριμένης υπόθεσης, ο Καβαλά κατηγορείται από την τουρκική δικαιοσύνη και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για σχέσεις με το κίνημα Γκιουλέν. Στα τέλη του περασμένου έτους, η  Γενική Συνέλευση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, το πλέον υψηλόβαθμο δικαστικό όργανο της χώρας, αποφάσισε ότι η κράτηση του Καβαλά είναι σύννομη, παρατείνοντας έτσι την προφυλάκιση του η οποία έχει ξεπεράσει τα τρία χρόνια.

Τον Οκτώβριο, ο προϊστάμενος εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης εισηγήθηκε τρις ισόβια για τον επιχειρηματία τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κατηγορήσει προσωπικά ότι «επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της Τουρκίας».