Τουλάχιστον 56 νεκροί από τη συντριβή αεροσκάφους
Πακιστάν

Τουλάχιστον 56 νεκροί από τη συντριβή αεροσκάφους

Νοσοκομεία στο Καράτσι παρέλαβαν 56 σορούς από την περιοχή όπου κατέπεσε επιβατικό αεροσκάφος, σε αστική συνοικία, ενώ επιχειρούσε να προσγειωθεί στη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, έγινε γνωστό από νοσοκομειακές πηγές.

Ο Σιμίν Τζαμάλι, επικεφαλής του Ιατρικού Κέντρου Jinnah Postgraduate, δήλωσε πως στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν 37 σοροί. Άλλες 19 σορούς παρέλαβε το Civil Hospital, είπε στο Ρόιτερς αξιωματούχος του νοσοκομείου.

Ο εκπρόσωπος τύπου του επαρχιακού υπουργείου Υγείας Μεεράν Γιουσάφ επιβεβαίωσε στο Ρόιτερς πως έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 56 νεκροί και δύο επιζώντες.

Το Airbus των Πακιστανικών Διεθνών Αερογραμμών, με 99 επιβαίνοντες, συνετρίβη πάνω σε κτίρια, ενώ επιχειρούσε να προσεγγίσει το αεροδρόμιο.

«Η πτήση PK 8303 με 91 επιβάτες και οκταμελές πλήρωμα συνετρίβη», δήλωσε  ο Abdul Sattar Khokhar, εκπρόσωπος της εταιρείας, ενώ ο στρατός του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι η δύναμή του ταχείας επέμβασης και πολιτοφυλακές έχουν φθάσει στον τόπο της συντριβής για να συνδράμουν τις δυνάμεις της πολιτικής προστασίας.

Δείτε βίντεο με την πορεία και τη συντριβή του αεροσκάφους πάνω στην κατοικημένη περιοχή:

ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Το αεροσκάφος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα flightradar24.com, ήταν ένα 15ετίας A320, το οποίο είχε αναχωρήσει από την Λαχώρη στο ανατολικό Πακιστάν και είχε προορισμό το Καράτσι στα νότια της χώρας λίγο αφού η χώρα ξεκίνησε εκ νέου τις πτήσεις εσωτερικού στον απόηχο της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο πιλότος της πτήσης PK 8303 έστειλε σήμα κινδύνου στον πύργο ελέγχου ότι το αεροπλάνο υπέστη απώλεια ισχύος και στους δύο κινητήρες του, κατά την δεύτερη προσπάθειά του να το προσγειώσει, σύμφωνα με ηχογραφημένη συνομιλία που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα παρακολούθησης πτήσεων liveatc.net.

​Το αεροσκάφος συνετρίβη κοντά στο αεροδρόμιο, σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται, ενώ μαύρος καπνός φαίνεται να βγαίνει από το σημείο της συντριβής.

Ο πιλότος φαίνεται ότι ματαίωσε την πρώτη του προσπάθεια να το προσγειώσει και έκανε περιστροφή για να επιχειρήσει εκ νέου. Τότε ένας ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας τον ενημέρωσε ότι φαίνεται να κάνει αριστερή στροφή, δηλαδή να βγαίνει εκτός πορείας.

Εκείνος απάντησε «Γυρίζουμε πίσω, κύριε, έχουμε χάσει τους κινητήρες» και ο ελεγκτής του έδωσε άδεια να προσγειωθεί σε όποιον από τους δύο διαδρόμους προσγείωσης του αεροδρομίου του Καράτσι.

Δώδεκα δευτερόλεπτα αργότερα ο πιλότος εξέπεμψε σήμα κινδύνου και του δόθηκε πάλι άδεια από τον Πύργο Ελέγχου να προσγειωθεί σε όποιον από τους δύο διαδρόμους. Μετά δεν υπήρξε κάποια επικοινωνία.

Ο πακιστανικός στρατός και οι υπηρεσίες διάσωσης έσπευσαν στον τόπο του δυστυχήματος που δείχνει ότι είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή. Από τα πλάνα προκύπτει επίσης ότι πολλά αυτοκίνητα έχουν πάρει φωτιά.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ

«Στην αρχή το αεροπλάνο χτύπησε έναν πύργο κινητής τηλεφωνίας και συνετρίβη πάνω σε σπίτια», δήλωσε στο Reuters ο αυτόπτης μάρτυρας Σακίλ Άχμεντ που βρισκόταν κοντά στον τόπο του δυστυχήματος λίγα μόλις χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο.

Ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός Geo μετέδωσε πλάνα από τον τόπο της συντριβής που δείχνουν μια πυκνοκατοικημένη περιοχή και ασθενοφόρα που προσπαθούν να περάσουν. Επίσης φαίνεται μια στήλη πυκνού μαύρου καπνού να υψώνεται από τον τόπο της συντριβής.