«Χαστούκι» του Ανώτατου Δικαστηρίου στον Τραμπ: Τον καλεί να δώσει τα οικονομικά του στοιχεία για έλεγχο 

Τον καλεί να δώσει τα οικονομικά του στοιχεία για έλεγχο 

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε οι επιστροφές φόρων του και άλλα οικονομικά στοιχεία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να δοθούν για έλεγχο στις εισαγγελικές αρχές, απορρίπτοντας ωστόσο ανάλογο αίτημα της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο το οποίο εκδίκαζε δύο αιτήματα, αποφάσισε με ψήφους 7 υπέρ έναντι 2 ότι ο εισαγγελέας του Μανχάταν Σάιρους Βανς μπορεί να λάβει τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ στο πλαίσιο ποινικής έρευνας για τις φορολογικές πρακτικές της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του Αμερικανού προέδρου.

Σημειώνεται ότι και οι δύο δικαστές που είχε προτείνει ο Τραμπ, Νιλ Γκορσατς και Μπρετ Καβανο ψήφισαν υπέρ. Όσον αφορά το δεύτερο αίτημα από τις Οικονομικές Επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε κατά της δημοσιοποίησης.

Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί ένα σημαντικό πολιτικό χτύπημα για τον Τραμπ, ο οποίος αρνείται να μοιραστεί έγγραφα σχετικά  με την περιουσία και τις επιχειρήσεις του. Ένα φορολογικό έγγραφο από το 2017 έδειχνε ότι ο Τραμπ έχει οφειλές ύψους τουλάχιστον 130 εκατομμυρίων δολαρίων προς την τράπεζα την Deutsche Bank.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times, η Deutsche Bank δάνεισε περισσότερα από 2 δισ. δολάρια στον Τραμπ σε διάστημα δύο δεκαετιών, πριν εκείνος εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν αρκετές «κόκκινες σημαίες» σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητά του. 

Οι νομικοί του σύμβουλοι ισχυρίζονται ότι ο Πρόεδρος απολαμβάνει απόλυτης ασυλίας κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Ο Τραμπ, που απέκτησε την περιουσία του στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων, είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος από την εποχή του Ρίτσαρντ Νίξον στη δεκαετία του 1970 που δεν έχει δημοσιοποιήσει τις επιστροφές φόρου του.

Ο ίδιος αποκαλεί την έρευνα στις φορολογικές του υποθέσεις «κυνήγι μαγισσών» και θεωρεί την προσπάθεια ελέγχου από το Κογκρέσο ως μέσο πολιτικής του παρενόχλησης.

«Πολιτική δίωξη» καταγγέλλει ο Τραμπ 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είναι θύμα «πολιτικής δίωξης» μετά από δύο αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις και οικονομικά του αρχεία.

Λίγο νωρίτερα σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως ένας εισαγγελέας της Νέας Υόρκης έχει το δικαίωμα να ζητήσει να του παραδοθεί μια σειρά οικονομικών εγγράφων του μεγιστάνα προέδρου, συμπεριλαμβανομένων και των φορολογικών δηλώσεών του.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο παραπέμπει τον φάκελο σε κατώτερο δικαστήριο, οι διαδικασίες συνεχίζονται. Πρόκειται μόνο για πολιτικές διαδικασίες», ανέφερε στο Twitter.

«Πρέπει να συνεχίσω να παλεύω σε μια πολιτικά διεφθαρμένη πόλη της Νέας Υόρκης», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης που ζήτησε μια ολόκληρη σειρά οικονομικών εγγράφων.

«Άδικο για αυτήν την προεδρία και γι' αυτήν την κυβέρνηση!».