Το ζήτημα των Βαρωσίων στην ατζέντα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Το ζήτημα των Βαρωσίων στην ατζέντα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Το ζήτημα των Βαρωσίων και κατ' επέκταση οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αναμένεται να συζητηθούν στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, που ενημέρωσε σήμερα τον Τύπο στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών θα εξετάσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να πάρουν, δεδομένου ότι η Τουρκία, παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΕ, δεν έχει αλλάξει τίποτα στη στάση της από τον περασμένο Ιούλιο. Από τότε, δηλαδή, που έλαβε την «απαράδεκτη» και «μονομερή», όπως την είχε χαρακτηρίσει η ΕΕ, απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος των Βαρωσίων.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει με μια εισαγωγική τοποθέτηση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος αναμένεται να τονίσει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στην πράξη στις κινήσεις της Τουρκίας από τον περασμένο Ιούλιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο της ΕΕ, το ζήτημα των Βαρωσίων εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του κυπριακού ζητήματος και στην προσπάθεια της επανέναρξης των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ο Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διήμερη επίσκεψη που είχε στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, συναντήθηκε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν και με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος έκανε σαφές ότι επιθυμεί την επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών της Κύπρου.

Πέρα από το ζήτημα των Βαρωσίων, στην ατζέντα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ βρίσκονται, μεταξύ άλλων, οι τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την Τυνησία, οι σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου, η Ανατολική Γειτονία και η κατάσταση στην Αιθιοπία και τη Νικαράγουα.